Valami miatt nagyon szeretem ezt tésztát enni és készíteni egyaránt. Enni azért, mert pille könnyű, semleges ízű, bármilyen krémmel - legyen az sós, édes vagy fűszeres - párosítható, így aztán lehet belőle előétel vagy akár desszert. Magyarországon a legismertebb formája talán a képviselőfánk, amit finom, főzött vaníliakrémmel töltenek meg és tejszínhabbal dekorálnak. Készíteni pedig azért szeretem, mert nagyon egyszerű, nagyon jól formálható, és imádom nézni, ahogy a sütőben felfújódnak a kicsapódó vízgőztől.
Most egy sós és egy édes változatát fogom bemutatni, a tészta természetesen ugyanaz.
Sós karamellkrémes hattyúk:
Hozzávalók a tésztához 4 személyre:
- 125g liszt
- 250g víz
- 3 tojás
- só
- 60g vaj
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A vizet a vajjal és egy csipet sóval felforraljuk, majd egy adagban hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. Nem kell félni, hogy csomós marad, a vaj zsírtartalma nem fogja engedni. Szép simára keverjük a masszát, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Végül egyesével üssük bele a tojásokat. Csillag végű nyomócsövet használva, töltsük habzsákba a tésztát.
A hattyú testéhez kb. 5 cm széles, tömör, dupla "s" alakzatot nyomunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A nyakakhoz cseréljük le a nyomócsövet vékonyabb csillag alakúra. 5-6 cm hosszú, nyújtott "s" alakzatokat nyomjuk, mindig eggyel többet, mint amennyi test van ( ha esetleg eltörne valamelyik). 3-4 percig süssük őket 200 fokon, alsó sütéssel, majd amikor már szépen felfújódtak, vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és süssük mindaddig, amíg szép pirosak nem lesznek, kb. 8-10 perc. Miután a testek megsültek, gyorsan, amíg forró vágjuk őket ketté vízszintesen. A felső domború részt vágjuk ismét ketté hosszában, ezek lesznek a szárnyak. A test alsó részét töltsük meg a krémmel, nyomjunk bele egy nyakat, majd helyezzük az oldalára a szárnyakat.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze víz
- 1 csésze tejszín
- 1 1/2 tk. vaj
- 1 csipet tengeri só
A vizet és a cukrot keverjük össze egy lábasban vagy egy serpenyőben és kezdjük el melegíteni folyamatos kevergetés mellett. Mikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot és hagyjuk rotyogni mindaddig, amíg a szirupnak szép világosbarna színe nem lesz. Ezután húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a tejszínt, a vajat és a sót. Keverjük simára, tegyük vissza a tűzre és egészen újraforrásig főzzük. Hűlés közben fog besűrűsödni.
Én ehhez a krémhez főztem egy kevés sárgakrémet is, egy sűrűbb állag elérése érdekében, a következő módon:
A 2 dl tejet tegyünk fel forrni. 1 tojást keverjük habosra a 60g cukorral, majd adjunk hozzá 30g lisztet.
Amikor a tej már forr, vegyük lejjebb a lángot és keverjük bele a tojásos keveréket. Lassú tűzön főzzük sűrűre.
Ha nem lenne elég sűrű a karamellkrém, a megfelelő sűrűségig adagolhatunk hozzá a sárgakrémből.
Szárított paradicsomos, ricottás mini éclair
A tészta ua.
Hozzávalók a krémhez:
- 250g ricotta
- 2db szárított paradicsom
- bors
A paradicsomot vágjuk finomra és keverjük a ricottához. Ízlés szerint borsozzuk, sózni nem szükséges, mert a paradicsom már maga nagyon sós. Természetesen a ricottát zöld fűszerekkel vagy akármi mással is össze lehet keverni.
Kedves Lilahajni, kerlek latogass el a blogomra, egy kis meglepetes var rad!! Udv. Kira21
VálaszTörléspizzorante.blogspot.com