Igaz, hogy ezt a tortát nyáron egyszerűbb elkészíteni, mert akkor érik a sok, finom, friss eper, málna, meggy, cseresznye, amikkel jól meg tudjuk pakolni a tejszínhabos tetejét, de én úgy gondoltam megpróbálkozok vele ebben a hidegben is, fagyasztott gyümölcsökkel. Annyiszor szemezgettem már a boltban a dobozos tojásfehérjével, hogy most elhatároztam, és vettem egyet. Tudom, nem az igazi, meg ki tudja hogyan nevelték ezeket a tyúkokat (lehet, valami genetikai mutáció miatt csak fehérjét tojnak :D ), de a kíváncsiságom legyőzte a kételyeimet. Elég sokáig tárolható hűtőben, és teljesen jól fel lehet verni őket. Egy dobozban 1liter, azaz kb. 30 tojás fehérje van. Szóval kísérletezésbe kezdtem, először cukormentes macaronra gondoltam, rá is kerestem a neten, de nem sokat találtam. Mézzel készült szirupot használtam hozzá, de végül a kukában landolt a dolog. Viszont ez a pavlova valahogy megvalósíthatónak tűnt. Fruktóz és eritritol keveréket használtam cukor helyett, amiben fele annyi kalória található, mint a cukorban, és amit a cukor mennyiségének megfelelően lehet adagolni, én kicsit kevesebbet szoktam. De ugyanúgy jó a stevia is, ami viszont 0 kalóriás. Így csak a tejszín marad, ami sajnos pótolhatatlan, bár tudom, léteznek - mint a margarin - különféle növényi zsiradékból készült, mesterséges habok, de valahogy nem bízok egészségmegőrző tulajdonságukban, ezért inkább tejszín, viszont mértékkel. Na de most már lássuk a receptet.
Hozzávalók:
A monokálium-tartarátról itt olvashattok.
Hozzávalók:
- 180g fehérje
- egy csipet só
- 250g cukornak megfelelő édesítő finom porrá darálva
- 15g kukoricakeményítő
- 1 ek. fehérborecet
- 2gr monokálium-tartarát, azaz a borkősav káliummal alkotott vegyülete (A bortermelés során, ha a bor még az előtt kerül palackozásra, mielőtt teljesen elkészült volna, a monokálium-tartarát csapadék formájában kiül az üveg falára. Természetes úton egyes gyümölcsökben is előfordul, ipari mennyiségben a bortermelés melléktermékéből, a szőlő héjából állítják elő, majd széles körben, elsősorban élelmiszeripari adalékanyagként, vagy háztartási tisztítószerekben alkalmazzák.)
- 1/2 rúd vanília
- 30g cukornak megfelelő édesítő
- 200ml friss tejszín
- 300g fagyasztott erdei, vegyes gyümölcs
A monokálium-tartarátról itt olvashattok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése