Ezt az édességet csak a bátrabbaknak ajánlom, akik szívesen és mindenféle előítélet nélkül szinte bármit hajlandóak megkóstolni. Én speciel abból indultam ki, hogy nagyon szeretem a párolt lilakáposztát aszalt szilvával, jó édesen. Aztán megpróbáltam esztétikailag megközelíteni a dolgot, és elképzeltem egy gyönyörű lila muffint, ami mellesleg nem mesterséges színezéktől kapta a színét, a tetején szintén lila krémmel. Keresgéltem a neten, és találtam egy receptet, ahol ugyanezt a muffint lilarépából készítették. Mivel csak káposzta volt kéznél, így átvariáltam a dolgokat és megszületett ez a recept. Azért később rendeltem egy csomag lilarépa magot a neten, már alig várom, hogy megérkezzenek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 250g lilakáposzta nagyon finomra turmixolva
- 100g mandulaliszt vagy nagyon finomra darált mandula
- 150g fehérliszt
- 50g burgonyakeményítő
- 2 ek. tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 narancs vagy citrom (kezeletlen, fénytelen héjú) reszelt héja
- 120ml napraforgó olaj
- 1 tojás és 1 tojás sárgája
- 1 tk. házi vaníliás cukor
- 150g barna cukor
2. A tojás és a tojássárgát verjük habosra a cukorral.
3. Keverjük össze a száraz alapanyagokat a káposztával (mandulaliszt, liszt, b.keményítő, élesztő, citrom/narancshéj, vaníliásc.).
4. Keverjük hozzá a tojásos masszát a száraz anyagokhoz, majd apránként csurgassuk bele az olajat.
5. Ha nem lenne elég lágy a tészta, adhatunk hozzá 2 ek. tejet, de ezt ki is lehet hagyni.
6. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, vegyük elő a muffin formát/-kat és fagyiadagoló kanállal tegyünk minden formába egy-egy gombócot a tésztából.
7. 30 percig pihentessük őket szobahőmérsékleten, majd 20-25 perc alatt süssük készre őket.
Hozzávalók a krémhez:
- 2dl tej
- 60g barna cukor
- 1 tojás
- 30g liszt
- 1 kk. vaníliás cukor
- 1 tk. reszelt citromhéj
2. A tojásokat keverjük habosra a cukorral.
3. A tojásos masszában keverjük el a lisztet csomómentesen.
4. Öntsük a forró tejbe a tojásos masszát, majd lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre a krémet.
5. Hűtsük ki a krémet.
Hozzávalók a vajas krémhez:
- 100g vaj
- 100g porcukor
- 50g lilakáposzta finomra turmixolva
2. Mikor a főtt krém kihűlt, keverjük simára a vajaskrémmel, töltsük habzsákba és nyomjuk a muffinok tetejére.
tetszik! :) Mondjuk nekem bejönnek a zöldséges sütik. Nem is olyan rég én céklás kekszet sütöttem, az meg szépséges pink lett :)
VálaszTörlésHúúú...az is tuti lehet, szerintem is sokkal izgalmasabb színes dolgokat enni, és ezzel nem azt mondom, hogy a hagyományos ételek már nem is jók, de kell egy kis változatosság. :)
TörlésKedves Hajni! Isteniek a receptjeid sok-sok ilyet még:)
VálaszTörlés"Meglepetés" vár a blogomon:)
http://www.nyammm.hu/2012/03/az-elso-dijam.html
Megyek és meglesem mi lehet az... :)
TörlésVolt egy fej lilakáposzta a hűtőben és keresgéltem hozzá receptet. Ezt találtam, megcsináltam és nagyon jól sikerült. Köszi szépen! ☺
VálaszTörlés