1. Vörösboros tagliatelle diósalsával.
Jöttem így utólag elmesélni a tapasztalataimat ezekről a valentinnapi dolgokról. Nos, a tészta maga jól sikerült, bár szerintem több liszt kell hozzá, bevallom a végén már nem mértem, hanem addig adagoltam, amíg éreztem, hogy ragad. A vörösbortól vártam volna, hogy kölcsönöz majd egy kis pirosas színt a tésztának, ehelyett inkább teljeskiőrlésű tészta benyomását keltette a színe, bár az sem rossz. A salsa már egy régi bevált receptem, nem lehet elrontani, csak ha elsózza az ember. Végeredményben meg voltam elégedve az első fogással. Az adagok viszont eltúlzottak, azokból 2 személyre fele elég, persze csak ha akarunk még mást is enni...
A tésztához:
Jöttem így utólag elmesélni a tapasztalataimat ezekről a valentinnapi dolgokról. Nos, a tészta maga jól sikerült, bár szerintem több liszt kell hozzá, bevallom a végén már nem mértem, hanem addig adagoltam, amíg éreztem, hogy ragad. A vörösbortól vártam volna, hogy kölcsönöz majd egy kis pirosas színt a tésztának, ehelyett inkább teljeskiőrlésű tészta benyomását keltette a színe, bár az sem rossz. A salsa már egy régi bevált receptem, nem lehet elrontani, csak ha elsózza az ember. Végeredményben meg voltam elégedve az első fogással. Az adagok viszont eltúlzottak, azokból 2 személyre fele elég, persze csak ha akarunk még mást is enni...
A tésztához:
- 250g finomliszt
- 2 tojás
- 0,5 dl száraz vörösbor
- só
- 50g dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2dl tejszín
- olívaolaj
- 2 ek. reszelt parmezán
- kevés apróra vágott chili
Gyúrd össze a hozzávalókat sima golyóvá, csomagold be fóliába és tedd a hűtőbe 30 percre. (A tésztákat sokkal könnyebb kinyújtani, ha pihentek legalább fél órát a hűtőben.)
Oszd el 2 részre a tésztát és lapogasd el enyhén, hogy beférjen a tésztagép legnagyobb fokozatába. Nyújtsd ki az első(legnagyobb) fokozaton, majd vedd kisebbre, végül egészen az utolsó előtti fokozaton nyújts ki. Ezután mehet a tészta a tagliatelle hengerek közé. A metélteket lisztezd be, nehogy összeragadjanak. A tagliatelle kb. 0.5 cm széles. Ha valakinek nincs tésztanyújtó gépe, sodrófával is ki tudja nyújtani, igaz meg is fog izmosodni a vacsira. :) Sodrófás nyújtás után vágd a tésztát egyenlő szélességű, hosszú téglalapokra, kevés liszttel tedd őket egymásra és így darabold fel egyforma 0,5cm-s csíkokra.
A diósalsához a fokhagymát szeleteld fel és dobd forró olívaolajba.A diót vágd durvára és dobd a fokhagyma mellé, majd öntsd le az egészet a tejszínnel.Sózd, borsozd és 2-3 percig főzd.
A tésztát főzd ki lobogó sós vízben pár perc alatt, a friss tésztának 3-4perc elég. Szedd rá a salsára, nem baj, ha megy bele egy kicsi a főzővízből. Keverd össze őket, hogy a mártás mindenhol körbejárhassa a tésztát. Reszelt parmezánnal és apróra vágott chilivel vagy pirospaprikával tálald.
2.
Itt minden stimmelt, olyan lett, amilyennek elképzeltem, bár az adagokat itt is felezni kell!
Oszd el 2 részre a tésztát és lapogasd el enyhén, hogy beférjen a tésztagép legnagyobb fokozatába. Nyújtsd ki az első(legnagyobb) fokozaton, majd vedd kisebbre, végül egészen az utolsó előtti fokozaton nyújts ki. Ezután mehet a tészta a tagliatelle hengerek közé. A metélteket lisztezd be, nehogy összeragadjanak. A tagliatelle kb. 0.5 cm széles. Ha valakinek nincs tésztanyújtó gépe, sodrófával is ki tudja nyújtani, igaz meg is fog izmosodni a vacsira. :) Sodrófás nyújtás után vágd a tésztát egyenlő szélességű, hosszú téglalapokra, kevés liszttel tedd őket egymásra és így darabold fel egyforma 0,5cm-s csíkokra.
A diósalsához a fokhagymát szeleteld fel és dobd forró olívaolajba.A diót vágd durvára és dobd a fokhagyma mellé, majd öntsd le az egészet a tejszínnel.Sózd, borsozd és 2-3 percig főzd.
A tésztát főzd ki lobogó sós vízben pár perc alatt, a friss tésztának 3-4perc elég. Szedd rá a salsára, nem baj, ha megy bele egy kicsi a főzővízből. Keverd össze őket, hogy a mártás mindenhol körbejárhassa a tésztát. Reszelt parmezánnal és apróra vágott chilivel vagy pirospaprikával tálald.
2.
Itt minden stimmelt, olyan lett, amilyennek elképzeltem, bár az adagokat itt is felezni kell!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése