2012. február 13., hétfő

Valentin napi menü

1. Vörösboros tagliatelle diósalsával.

Jöttem így utólag elmesélni a tapasztalataimat ezekről a valentinnapi dolgokról. Nos, a tészta maga jól sikerült, bár szerintem több liszt kell hozzá, bevallom a végén már nem mértem, hanem addig adagoltam, amíg éreztem, hogy ragad. A vörösbortól vártam volna, hogy kölcsönöz majd egy kis pirosas színt a tésztának, ehelyett inkább teljeskiőrlésű tészta benyomását keltette a színe, bár az sem rossz. A salsa már egy régi bevált receptem, nem lehet elrontani, csak ha elsózza az ember. Végeredményben meg voltam elégedve az első fogással. Az adagok viszont eltúlzottak, azokból 2 személyre fele elég, persze csak ha akarunk még mást is enni...

Hozzávalók 2 személyre (kis adag lesz, hogy férjen a többi fogás) :
A tésztához:
  • 250g finomliszt
  • 2 tojás
  • 0,5 dl száraz vörösbor
A salsához:
  • 50g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2dl tejszín
  • olívaolaj
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • kevés apróra vágott chili

  Gyúrd össze a hozzávalókat sima golyóvá, csomagold be fóliába és tedd a hűtőbe 30 percre. (A tésztákat sokkal könnyebb kinyújtani, ha pihentek legalább fél órát a hűtőben.)
Oszd el 2 részre a tésztát és lapogasd el enyhén, hogy beférjen a tésztagép legnagyobb fokozatába. Nyújtsd ki az első(legnagyobb) fokozaton, majd vedd kisebbre, végül egészen az utolsó előtti fokozaton nyújts ki. Ezután mehet a tészta a tagliatelle hengerek közé. A metélteket lisztezd be, nehogy összeragadjanak. A tagliatelle kb. 0.5 cm széles. Ha valakinek nincs tésztanyújtó gépe, sodrófával is ki tudja nyújtani, igaz meg is fog izmosodni a vacsira. :) Sodrófás nyújtás után vágd a tésztát egyenlő szélességű, hosszú téglalapokra, kevés liszttel tedd őket egymásra és így darabold fel egyforma 0,5cm-s csíkokra.
  A diósalsához a fokhagymát szeleteld fel és dobd forró olívaolajba.A diót vágd durvára és dobd a fokhagyma mellé, majd öntsd le az egészet a tejszínnel.Sózd, borsozd és 2-3 percig főzd.
  A tésztát főzd ki lobogó sós vízben pár perc alatt, a friss tésztának 3-4perc elég. Szedd rá a salsára, nem baj, ha megy bele egy kicsi a főzővízből. Keverd össze őket, hogy a mártás mindenhol körbejárhassa a tésztát. Reszelt parmezánnal és apróra vágott chilivel vagy pirospaprikával tálald.



2. MA ESTÉS FELADAT!!!
Vaníliás narancsos sült fürj,kakukkfüves,narancsos,balzsamecetes répasalátával. (Kacsacombbal is kiváló)

Itt minden stimmelt, olyan lett, amilyennek elképzeltem, bár az adagokat itt is felezni kell!

Hozzávalók 2 személyre:
A fürjhöz:
  • 4 db konyhakész fürj, vagy kacsacomb
  • 2 narancs leve
  • 2 rúd fahéj (ketté törve)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 10 szem bors
  • só, bors
Keverd össze a narancslével a fűszereket, a fürjeket (vagy a kacsacombokat) sózd, borsozd majd tedd a narancslébe. marináld egy éjszakán át a hűtőben (tehát már ma este el kell készítened).
Másnap vedd elő és 150 fokra előmelegített sütőben cseréptálban, fűszerestől, mindenestől, süsd 2 órán át, a narancslét folyamatosan pótolva, ha szükséges. Az utolsó fél órára vedd le a cserépedény tetejét, és süsd ropogósra a fürjek bőrét.

A jus (zsü), azaz a mártás :
  • 2 narancs leve
  • 1dl frissen facsart vagy 100%-os akármilyen gyümölcslé
  • só, bors
Sózd, borsozd a gyümölcsök levét és egy tálban addig főzd lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik és a színe be nem sötétedik kicsit.
A saláta:
  • 4 db sárgaréparépa
  • 1 narancs leve
  • 2 tk. virágzó kakukkfű, lehet sima szárított is
  • 1 tk. balzsamecet
  • 1 tk.extra szűz olívaolaj
  • só, bors
A répákat pucold meg és a répahámozóval szeld vékony szalagokra. Keverd össze a narancslevet a balzsamecettel, sóval, borssal, olajjal és öntsd a répaszalagokra.Jól keverd össze és tedd hűtőbe legalább 1,5 órára. Tálalás előtt add hozzá a kakukkfűvirágokat.

Tálalás:
Szedj a salátából a tányérokra, helyezd rá a fürjeket vagy a kacsacombokat, majd öntsd le őket a mártással.



Na és persze a desszert!!!
3. Sós, brandy-s vajkaramella.

Ööööö... ez itten már a problémásabb része az estének. Annyit fűznék hozzá - mert jót akarok nektek, semmiképpen nem szeretném, ha valaki otthon elrontaná miattam - hogy az utólag hozzáadott vajat felejtsétek el, az nem kell, attól krémesebb lesz, de el sem keveredik az alapkaramellával rendesen, csak egy felesleges plusz. A Brandy mehet bele, módjával, ne vegye át az uralkodó szerepet a karamellel szemben, az ugyanis a főszereplő és a benne rejlő, észrevehetetlenül csábító fleur de sel.

Hozzávalók: MEGKÓSTOLTAM! MEHET BELŐLE A DUPLA ADAG!!!!ŐRÜLETESEN FINOM!!
  • 35g sótlan, nagyon jó minőségű vaj
  • 25g nádcukor
  • 25g porcukor
  • 25g golden syrup (juhar szirup/méz gond nélkül helyettesítheti; a golden syrup egyébként egy finomított cukornád szirup)
  • 65g double cream, én mascarpone-t használok (kipróbáltam tejszínnel, nem habbá verttel, köze sem lesz a krémhez, ezért jöttem változtatni)
  • 1/2 tk. fleur de sel, vagy más finom tengeri só, de NEM KONYHASÓ!
  • 75g sótlan, jó minőségű vaj a krémhez
  • 125cent brandy




 Olvaszd fel egy tálban a vajat a cukrokkal és a sziruppal és főzd 3 percig folyamatosan kevergetve. Hűtsd ki a karamellt. Ezután add hozzá a double cream-et vagy a mascarpone-t (ki melyikhez tud hozzá jutni) és egy kis sót, ne mindet. Jól keverd el és kóstold meg, ha úgy érzed kell még, tegyél még bele. Ez lenne tehát az alapkrém, amit most felturbózunk a másik adag vajjal, majd belelöttyintjük a brandyt.





Nekem annyira nem jön be ez a valentin naposdi, de ha már kitalálták ... együnk egy jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...