A mandulasarkos chriesi-nél jár most a Vigyázz, kész, főzz! nevű játék. A témát nagyon érdekesre vette Noémi, ugyanis semmi más instrukciót nem adott, csak hogy a fogás amit elkészítünk, legyen fehér. Ki lehet egészíteni egy icipici színnel, de a fehér legyen az uralkodó. Bevallom, nem bírtam ki, rögtön elkezdtek járni a fogaskerekek, és beugrott ez a különleges édesség, amit az egyik kedvenc halas éttermemben szoktam kérni, általában télen, akkor esik igazán jól. Az eredeti receptben a forrócsokoládé hagyományosan magas kakaótartalmú csokiból készül, pici sóval, a habcsók pedig vanília vagy tejszínes fagylalttal van megtöltve. Én most ezt megcseréltem, így hidrogénezett növényi zsíroktól és aromáktól mentes fehércsokoládéból készítettem a forrócsokit, amiben alámerült 2 szelet meringa középen belga csokoládéfagyival.
Hozzávalók a habcsókhoz:- 66g szobahőmérsékletű tojásfehérje
- 66g porcukor
- 66g kristálycukor
- egy csipet só
- pár csepp citromlé
A fehérjéket kezdjük el felverni és adagoljuk bele először a kristálycukrot a sót és mikor már elég kemény adjuk hozzá apránként a porcukrot és a citromlét. Melegítsük elő a sütőt 90-100 fokra. A habot töltsük habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe először sima végű nyomócsővel nyomjunk kb. 1cm magas és 5-6cm átmérőjű korongokat. Csigavonalat írjunk le a habzsákkal.Készítsünk először kettőt, ez lesz az alja a fagylaltszendvicsnek. Cseréljük le a nyomócsövet csillag alakúra és 5cm átmérőjű kupolákat próbáljunk meg nyomni a papírra. Itt is csigavonalban haladjunk, kezdjük belülről kifelé, majd amikor elértük a szükséges méretet, kezdjünk el "ráépíteni" és kívülről befelé haladva mozgassuk a habzsákot egészen addig, amíg a csúcsához nem érünk. Ne aggódjunk, ha nem jön össze elsőre, a habcsók akkor is szép, ha egyedi alakja van. Ezután tegyük a sütőbe és egészen addig hagyjuk bent, amíg teljesen ki nem száradnak. Nálam ez eltartott 4 óráig.
Hozzávalók a forrócsokihoz:
- 1 1/2 tábla fehércsoki (150g)
- egy csipet jó minőségű tengeri só
- 2dl tej
Mikor mindennel készen vagyunk, akkor vegyünk elő egy mélyebb tányért, szedjünk bele a forrócsokoládéból. A meringa lapos felére fagyis kanállal szedjünk egy gombóc belga csokoládé fagyit, enyhén nyomkodjuk le, hogy megálljon rajta a meringa kalapja. Helyezzük el a fehércsokoládéban és máris tálalhatjuk. A hideg és a meleg, az enyhén sós és a könnyed, habos, édes ízek találkozása nagyon izgalmas élményben részesíti azt, aki megkóstolja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése