2013. március 30., szombat

Kakaós szélesmetélt, tejszínes diószósszal

  Ha unjuk már a sima tésztát, dobjuk fel egy kis színnel, és egy új, izgalmas ízzel. Annyi az egész, hogy a lisztbe beleszórunk pár kanál cukormentes kakaóport. Íze nem lesz ugyan annyira intenzív, de a dióval halványan felismerhető lesz, a színe pedig magáért beszél. Ha többet használunk a kakaóból, sötétebb lesz a tésztánk, és akár egy kevés fehér tésztával kedvünk szerint dekorálhatjuk. Pl. pöttyöket szúrhatunk ki a fehérből, és ragaszthatjuk a kakaósra, így akár a lasagne tésztánk máris vidám pöttyös lett. Használjuk bátran a fantáziánkat és újítsunk.
Hozzávalók a tésztához 4 személyre:
  • 400g tönkölyliszt
  • 4 tojás
  • kakaópor ízlés szerint
  • csipet só
Hozzávalók a szószhoz
  • 150g hámozott dió
  • 50g fenyőmag
  • extraszűz olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50g tejszín
  • 1,5 dl zöldségalaplé kockából vagy vegetával
  • 3-4 zsályalevél
  • reszelt parmezán
A diót és a fenyőmagot a fokhagymával az olívaolajon pirítsunk meg. Öntsük az egészet egy mixerbe, majd aprítsuk fel finomra a zsályalevéllel. Egy serpenyőben készítsük el az alaplét, öntsük hozzá a tejszínt és a diós keveréket. Főzzük 1-2 percig. 
A tésztához a hozzávalókat dolgozzuk össze, majd fél órára hagyjuk pihenni. Ezután géppel vagy sodrófával nyújtsuk ki metélt vastagságúra, ez a gépen az utolsó előtti fokozat, majd vágjuk fel ujjnyi vastag csíkokra. Dobjuk lobogó sós vízbe és főzzük kb. 5 percig. Ezután szedjük át a szószos serpenyőbe és melegítsük át az egészet együtt. Tálaljuk reszelt parmezánnal megszórva.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...