2012. január 19., csütörtök

Sopaipillas pasadas, avagy olajban sült tökös pogácsa

  Ez egy tipikus chilei édesség, amit a chilei barátnőmtől hallottam, és állítólag nagyon finom. Ma úgyis tökös napot tartok, sütőtök krémleves lesz a vacsora, így passzolni fognak egymáshoz.

Narancshéj, barnacukor, fahéj


Hozzávalók a tésztához:
  • 3 csésze liszt
  • 1 csésze főtt/sült tök
  • 2 evőkanál vaj
  • egy csipet só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál barna cukor
Süldögélnek

  A lisztet, a sütőport, a cukrot, és a sót jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és az összepasszírozott, főtt tököt. Dolgozzuk simára a tésztát, nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki bármilyen szaggatóval, de akár szeletelni is lehet. Melegítsünk olajat  (én mogyoró vagy kukorica olajat szoktam használni) egy serpenyőben és dobjuk bele a pogácsákat  ha már az jó forró. Egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. Várjuk meg, hogy megpiruljon a pogik mindkét oldala, majd csöpögtessük le őket papírtörlőn.
  Létezik ehhez a pogácsához egy bizonyos melaszos, narancshéjas, fahéjas szirup vagy szósz. Ehhez találnom kellene szilárd melaszt, amire 1% esélyt adok magamnak, folyékonyat talán-talán, de egy melasz tömb beszerzéséhez, lehet ki kéne ugranom Chile-be. Megpróbálom a helyi herbáriában, úgyis kell vennem tökmagolajat is. Szóval, ezeket az anyagokat beletesszük egy tálba, és összeolvasztjuk sziruppá. Ebbe a szirupba belepakoljuk a tökös pogácsákat, hagyjuk őket állni benne egy keveset, majd óvatosan kóstoljuk meg és bízzunk benne, hogy kellemes lesz az az íz, amit érezni fogunk. :) Csak vicc volt, tuti finom lesz! Később jövök a valós tényekkel és a levessel.

  Nos, melasz a környékünkön nem létezik, majd neten rendelek, most egyelőre azt a jó ragacsos igazi barna, nádcukrot használtam helyette. Mivel nem lett elég folyékony a szirupom, ezért egy kis kólával hígítottam. A tészta nagyon szépen összeállt, bár egy picit több tököt tettem bele, mint amit a receptben leírtak. Kb. 0,5 cm vastagra nyújtsátok a tésztát, úgy lesz szép sütés után. A forró olajban nagyon gyorsan megpirulnak, figyelni kell. Végül is, ízlett a családnak.


Sziruppal, mehet rá egyszerűen juharszirup is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...