Ez az egyik kedvenc olasz desszertem, de eddig csak étteremben ettem, ezért most elhatároztam, hogy megcsinálom én is magunknak. Nem egy ötperces művelet, de megéri... Szükséges hozzá egy úgynevezett Alkermes nevű arab eredetű, piros színű és elég magas alkoholtartalmú (70%) likőr, amit általában sütemények ízesítésére használnak, mint a rumot is. Most gondolom elkedvetlenítettem ezzel minden kedves olvasómat, mert hogy nem valószínű, hogy egy magyar tescoban vagy akármelyik hipermarketben hozzá lehet ehhez jutni. Viszont van egy jó hírem, el lehet készíteni otthon. Venni kell hozzá a patikában 95%-os tisztaszeszt és belepakolni a következőket, fél liter alkoholhoz:
A cukrot keverjük el a vízzel és főzzük fel, az alkoholt szűrjük át és keverjük össze a kihűlt cukorsziruppal, végül adjunk hozzá 1 ampulla piros ételszínezéket, vagy akármilyen más színezéket, a lényeg, hogy piros legyen. Készen is van a likőrünk a zuppa inglese-hez. De ha mégsem jönne össze otthon elkészíteni, akkor használhatsz nyugodtan magas alkoholtartalmú sütőrumot is.
Hozzávalók a piskótához:
Hozzávalók a piskóta meglocsolásához:
Hozzávalók a crema pasticcera-hoz, azaz a krémekhez:
Ezután a piskótát kis kockákra darabold fel, tedd egy tálba őket és locsold meg jól az alkoholos öntettel. Minden darabka piskótának jól meg kell szívnia magát a likőrös folyadékkal. Vegyél elő kisebb vagy nagyobb üvegpoharakat, vagy amiben szeretnéd majd tálalni. Érdemesebb üvegedényben tálalni, mert úgy sokkal mutatósabb, amikor egymásra rétegezed őket. Lehet egy nagy edénybe rétegezni az egészet, vagy kiporciózni személyenként. Kezd el a rétegezést az áztatott piskótakockákkal, erre mehet egy adag vaníliakrém, aztán megint egy sor piskóta, és jöhet a csokikrém. A csokikrémet meg lehet szórni egy kevés vékonyra vagdalt étcsokival is, majd kezd elölről a sort, ha van még helyed. A tetejét lehet díszíteni felvert, cukrozott tojásfehérje habbal, amit habzsákból nyomj ki és ha van konyhai gázlángos pisztolyod, akkor azzal piríts meg egy picit, ha nincs, akkor viszont nem ajánlanám az ilyenfajta díszítését, sütőben nem lehet megpirítani, ugyanis félő, hogy összeesik a tejszínes krém. Nekem nincs ilyen eszközöm, ezért nem is pazaroltam a tojásokat erre. A tetejét csokiforgácssal díszítettem. Hűtőben érdemes állni hagyni legalább 1 órát fogyasztás előtt, így isteni ízvilág fog kikerekedni belőle, fahéj, szegfűszeg, vanília, csokoládé... nyamm. :)
- 10g fahéj (rúd)
- 6g szegfűszeg
- 7g koriander
- 5g reszelt szerecsendió
- 1 rúd vanília felvágva
- a sziruphoz 1kg cukor, 750ml víz és piros ételszínezék.
A cukrot keverjük el a vízzel és főzzük fel, az alkoholt szűrjük át és keverjük össze a kihűlt cukorsziruppal, végül adjunk hozzá 1 ampulla piros ételszínezéket, vagy akármilyen más színezéket, a lényeg, hogy piros legyen. Készen is van a likőrünk a zuppa inglese-hez. De ha mégsem jönne össze otthon elkészíteni, akkor használhatsz nyugodtan magas alkoholtartalmú sütőrumot is.
Hozzávalók a piskótához:
- 270g (kb.6) tojás fehérje
- 180g (kb.12) tojás sárgája
- 250g kristálycukor
- 250g liszt
Hozzávalók a piskóta meglocsolásához:
- 75g alkermes likőr vagy magas alkoholtartalmú sütőrum
- 210g folyékony cukor (700g cukor+300g víz felfőzve szirupnak)
- 210g víz
Hozzávalók a crema pasticcera-hoz, azaz a krémekhez:
- 3 tojás sárgája
- 4 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília
- 2 evőkanál liszt
- 1 citrom héja
- 1/2 liter tej
- 1/2 tábla étcsoki
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 125 g habtejszín
Ezután a piskótát kis kockákra darabold fel, tedd egy tálba őket és locsold meg jól az alkoholos öntettel. Minden darabka piskótának jól meg kell szívnia magát a likőrös folyadékkal. Vegyél elő kisebb vagy nagyobb üvegpoharakat, vagy amiben szeretnéd majd tálalni. Érdemesebb üvegedényben tálalni, mert úgy sokkal mutatósabb, amikor egymásra rétegezed őket. Lehet egy nagy edénybe rétegezni az egészet, vagy kiporciózni személyenként. Kezd el a rétegezést az áztatott piskótakockákkal, erre mehet egy adag vaníliakrém, aztán megint egy sor piskóta, és jöhet a csokikrém. A csokikrémet meg lehet szórni egy kevés vékonyra vagdalt étcsokival is, majd kezd elölről a sort, ha van még helyed. A tetejét lehet díszíteni felvert, cukrozott tojásfehérje habbal, amit habzsákból nyomj ki és ha van konyhai gázlángos pisztolyod, akkor azzal piríts meg egy picit, ha nincs, akkor viszont nem ajánlanám az ilyenfajta díszítését, sütőben nem lehet megpirítani, ugyanis félő, hogy összeesik a tejszínes krém. Nekem nincs ilyen eszközöm, ezért nem is pazaroltam a tojásokat erre. A tetejét csokiforgácssal díszítettem. Hűtőben érdemes állni hagyni legalább 1 órát fogyasztás előtt, így isteni ízvilág fog kikerekedni belőle, fahéj, szegfűszeg, vanília, csokoládé... nyamm. :)
Erre készülök már egy ideje, de most még nagyobb kedvet kaptam! :-)
VálaszTörlésEz a kép csodálatos! :-)
VálaszTörlés