Valami extraelegánsat akartam készíteni a libamáj másik részéből, először szufléra gondoltam, de aztán rátaláltam erre a receptre és azt hiszem nem is találhattam volna tökéletesebbet. A creme brulée volt az alapötlet, ami édes, vanília ízű, tejszínes krém, aminek a tetején aranybarnára karamellizálják a cukrot, így kialakítva egy vékony, ropogós hártyát, ami alatt a krém remegős, pudingsűrű, egészen legbelül viszont lágy és szinte folyékony. Miért ne lehetne ezt más alapanyagokból is elkészíteni? Lássuk hát, miről is van szó.
Hozzávalók 4 személyre a krémhez:
- 150g friss libamáj
- 50g vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű levelei
- 2 tojás
- 1dl tejszín
- 25g vaj
- só
- bors
- 1dl száraz vörösbor
- 4cl cognac
- 1 gerezd fokhagyma
- 2dl csirkealaplé
- 1ek. méz
- 5cl cognac
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, majd főzzük sűrű sziruppá a vörösborral, a konyakkal és a kakukkfűvel kb. 4-5 perc alatt. Mikor kész, egy magas falú tálban turmixoljuk össze a libamájjal, a tojásokkal és a tejszínnel. A vajat olvasszuk fel és turmixolás közben lassan csurgassuk a krémhez. Sózzuk, borsozzuk. Vegyünk elő 4 szufléformát, majd töltsük meg őket 3/4-ig. Egy magasabb falú, megfelelő nagyságú tepsibe engedjünk melegvizet, helyezzük bele a megtöltött formákat, fedjük le alufóliával és tegyük a sütőbe. 120 fokon süssük kb. 15-20 percig, majd vegyük le az alufóliát és süssük tovább 10 percig.
Az öntetet elkészíthetjük, amíg sül a brulée. A csirkealaplében oldjuk fel a mézet és daraboljuk bele a fokhagymát, végül főzzük felére az egészet és öntsük bele a konyakot. Kenyérszelettel és az öntettel meglocsolva tálaljuk a krémet.
Szia!
VálaszTörlésMikor azt irod, hogy turmixoljuk ossze a majat meg a tojast, ott a nyers majra meg a nyers tojasra gondolsz?
A libamájat nyersen, frissen kell összeturmixolni a hozzávalókkal, de elkészíthetjük fagyasztott májból is, vagy akár kacsamájból.
TörlésÜdvözlettel: Hajni