Hasonló a pozsonyi kiflihez, viszont sokkal egészségesebb annál, ugyanis nem tartalmaz se finomított cukrot, se finomlisztet. Elkészítése nagyon egyszerű bár kicsit időigényes a kelesztés miatt. A vegyes magvaktól garantáltan különleges lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
A tésztához:
Addig készítsük el a tölteléket. Pirítsuk meg a magvakat, hagyjuk hűlni kicsit, majd daráljuk le a zabpehellyel közepesen finomra. A vizet tegyük fel egy kisebb lábasban forrni, majd adjuk hozzá az édesítőt és a darált magvakat. Vegyük le a tűzről, majd reszeljük bele a citromhéjat. hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát osszuk 25 db 35g-os gombócokra, majd hagyjuk ismét fél órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó sütés, légkeveréssel. A gombócokat egyesével vegyük magunk elé a nyújtódeszkán, és hosszában kb. 24cm-re nyújtsuk ki. Fordítsuk magunk előtt vízszintes helyzetbe és kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a szélei kb. 0,5cm-en üresen maradjanak. Végül tekerjük fel, sodorjuk át a nyújtódeszkán óvatosan, hogy minél simább legyen a kifli, formázzunk belőle patkó formát és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk ismét fél órát kelni őket, majd először a felvert tojás sárgájával kenjük át őket, hagyjuk hogy megszáradjanak, majd a felvert tojás fehérjével is, és máris mehetnek a sütőbe. 3 percig süssük 200 fokon, majd vegyük le 150 fokra és süssük tovább 15-20 percig.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 dl rizstej
- 10g friss élesztő
- 25g méz (azért nem édesítő, mert az élesztő futtatásához kell)
- 200g vaj
- 500g tönkölyliszt
- 1/2 kk. só
- 100g fenyőmag
- 50g mandula
- 50g dió
- 60g darált zabpehely
- 1 citrom reszelt héja (bio citrom vagy vegyszerekkel kezeletlen héjú)
- 1dl víz
- 150g édesítő, ami lehet nyírfacukor, eritritol-fruktóz keverék, stevia (amiből tartsuk be az előírt mennyiséget, mert kellemetlen utóíze lehet)
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
Addig készítsük el a tölteléket. Pirítsuk meg a magvakat, hagyjuk hűlni kicsit, majd daráljuk le a zabpehellyel közepesen finomra. A vizet tegyük fel egy kisebb lábasban forrni, majd adjuk hozzá az édesítőt és a darált magvakat. Vegyük le a tűzről, majd reszeljük bele a citromhéjat. hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát osszuk 25 db 35g-os gombócokra, majd hagyjuk ismét fél órát kelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése