Köztudott, hogy a magyarok szinte mindenhez kenyeret esznek, vagy a kenyérhez esznek szinte mindent, szóval meglehetősen "kenyeres" nép vagyunk. Ezt magamról már nem mondhatnám el. A férjem a szememre is vetette a minap, épp kenyérsütés közben, hogy amíg Magyarországon éltünk soha nem kóstoltattam meg vele az igazi finom, magyar fehérkenyeret. Ez igaz, egészen mostanáig, nem sűrűn volt fellelhető a konyhámban ez az extra univerzális étek. Viszont, amióta magam sütöm, sokkal szívesebben fogyasztom én is. Ez a recept jól jöhet akkor, amikor már unásig kentük lekvárral, vajjal, tejfölellel, vagy májkrémekkel, és már a bundáskenyér is fülünkön jön ki. Ehhez a "szimpla-szendvicshez" szerintem bármilyen kenyér megfelel, az olaszoknak természetesen erre is meg van az ideális kenyértipusuk, ami magasabb víztartalmú a szokásosnál és vastagabb kérgű. A leges-legjobb persze az, amit mi sütünk meg magunknak olyanra, amilyenre kívánjuk.
Hozzávalók az alapbruschettához:
Padlizsános-mentás:
A padlizsánt szeleteld fel 3mm-es karikákra és forró serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalát. Amíg pirulnak a padlik, egy nagyobb tálban keverd össze az olajat, az apróra tépkedett petrezselyemzöldet,a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát, a sót, a borsot és a finomra vágott mentát.Keverd el a fűszereket az olajban, majd, mikor a padlizsánszeletek készen vannak, forgasd bele a pácba úgy, hogy mindenhol jól átjárja őket a fűszeres olaj. Ezután a kenyereket pirítsd ropogósra és teheted is rájuk a padlizsánszeleteket. Jól nyomkodd meg őket, hogy a kenyeret kellően átitassák a finom ízek.
Paradicsomos-bazsalikomos:
A paradicsomokat vágd fel és magozd ki ( én nem szoktam, viszont a levét kiöntöm, mert eláztatná a kenyeret ). Apróra darabold össze őket aztán tedd egy tálba és keverd össze a bazsalikom összetépkedett leveleivel, a sóval, a borssal, és az olívaolajjal. A megpirított kenyereket jól dörzsöld be fokhagymával és máris pakolhatod rájuk a paradicsomot.
Természetesen létezik még egy csomó különböző bruschettafeltét, mint pl. sült vegyes zöldséges, vagy bébiarticsókás, én most ezt a kettőt készítettem el.
Hozzávalók az alapbruschettához:
- fejenként 1-2 szelet 1cm vastagságúra szelt fehérkenyér
- olívaolaj
- fokhagyma
- só, bors
Padlizsános-mentás:
- 2 szép, feszes padlizsán
- 2 szál petrezselyemzöld
- 1 marék friss mentalevél
- 1 gerezd fokhagyma passzírozva
- só, bors
- 8 evőkanál olívaolaj
A padlizsánt szeleteld fel 3mm-es karikákra és forró serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalát. Amíg pirulnak a padlik, egy nagyobb tálban keverd össze az olajat, az apróra tépkedett petrezselyemzöldet,a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát, a sót, a borsot és a finomra vágott mentát.Keverd el a fűszereket az olajban, majd, mikor a padlizsánszeletek készen vannak, forgasd bele a pácba úgy, hogy mindenhol jól átjárja őket a fűszeres olaj. Ezután a kenyereket pirítsd ropogósra és teheted is rájuk a padlizsánszeleteket. Jól nyomkodd meg őket, hogy a kenyeret kellően átitassák a finom ízek.
Paradicsomos-bazsalikomos:
- 2 maréknyi érett, apró szemű paradicsom
- 1 csokor friss bazsalikom levelei
- só, bors
- olívaolaj
- fokhagyma
A paradicsomokat vágd fel és magozd ki ( én nem szoktam, viszont a levét kiöntöm, mert eláztatná a kenyeret ). Apróra darabold össze őket aztán tedd egy tálba és keverd össze a bazsalikom összetépkedett leveleivel, a sóval, a borssal, és az olívaolajjal. A megpirított kenyereket jól dörzsöld be fokhagymával és máris pakolhatod rájuk a paradicsomot.
Természetesen létezik még egy csomó különböző bruschettafeltét, mint pl. sült vegyes zöldséges, vagy bébiarticsókás, én most ezt a kettőt készítettem el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése