2012. február 8., szerda

Vörösboros rizottó

  Bevallom a rizottókat nem annyira szeretem, viszont amikor megláttam ennek a receptnek a fotóját, rögtön eldöntöttem, hogy ki fogom próbálni. A vörösbor és a rizottó rizs alapfelszerelés egy olasz konyhában, így nem kellett nagy bevásárlást elkövetnem egy kis vörösboros rizottó készítéshez. Talán annyit megemlítenék még az elején, hogy elég nagy mennyiségű bor kerül az ételbe, így akinek érzékenyebb a gyomra, annak nem kevésbé ajánlom, vagy csak kisebb adagban, mert megemeli a gyomorsavat. Íme a recept.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 500ml csirkehúsleves (1 leveskockából is jó)
  • 100g vaj
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 teáskanál finomra vágott kakukkfű, szárított formában is megfelel
  • 220g rizottó rizs! (a legjobb a carnaroli)
  • 500ml száraz vörösbor
  • 50g reszelt parmezán
  Először készítsük el a csirke alaplét. A vaj 3/4-ét hevítsük fel egy nagyobb méretű serpenyőben, dobjuk bele a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Pároljuk, ne pirítsuk. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a rizst és kis lángon addig pirítsuk, amíg üvegessé nem válik minden szem. Ekkor öntsük hozzá a vörösbor felét, vegyük nagyobbra a lángot és állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a rizs magába nem szívja az összes folyadékot. Egy merőkanállal adjunk hozzá a levesből, és folyamatos kevergetés közben főzzük addig, amíg újra magába nem szívja az összes levest a rizs, ezt ismételjük mindaddig, amíg a rizsszemek belül még picit roppanósak, de kívül már puhák, ekkor mehet bele a maradék vörösbor. Főzzük tovább mindaddig, amíg a rizottó krémes állagú nem lesz, dobjuk bele a maradék vajat és a parmezán felét, ettől még krémesebbé válik.
Tálaláskor szórjuk meg a maradék parmezánnal. Még forrón tálaljuk és fogyasszuk azonnal, na nem azért, hogy szétégessük a szánkat vele hanem, mert a rizsszemek folyamatosan szívják magukba a körülöttük lévő folyadékot, és ha sokat várunk, elveszíti azt a krémes állagot, amit mi szándékosan értünk el a lassú főzéssel.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...