2012. május 16., szerda

Spaghetti allo scoglio-Tengergyümölcsei spagetti

  Szeretnék hinni abban, hogy a tészta nem hízlal, ezért is része a mediterrán diétának és ezért is olyan szépek és csinosak az olasz emberek... de lehet, hogy ez csak náluk működik, nem tudom... ha nem is minden nap, azért hetente 1-2-szer mi is eszünk tésztát. Én leginkább a könnyű feltéteket szeretem, mint például a halak, vagy zöldségek, vagy csak egyszerűen pár szem cseresznyeparadicsom frissen, egy kevés olívaolaj, icipici fokhagyma... és már kész is a tésztás vacsora/ebéd. A minap ezt a fantasztikus délolasz receptet készítettem el, hát mondhatom, hogy a tányérok majdhogynem olyan állapotban kerültek a mosogatóba, mint tálalás előtt, mindenki kitakarított minden cseppet, morzsát.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2dl száraz fehérbor
  • extraszűz olívaolaj
  • 300g egész vagy felkarikázott tintahal
  • 1000g vegyes kagyló, lehet fagyasztott is, lehet benne kék-, fekete-, csíkos vénuszkagyló...stb.
  • 300g cseresznyeparadicsom
  • 1/2 csokor petrezselyemlevél
  • 4 scampo vagy langusztarák
  • 320g spagetti
Ha fagyasztott, nyers kagylókat használunk, akkor először válogassuk át őket, amelyik már ki van nyílva, azt dobjuk el. Ha halárustól friss kagylókat vásárolnánk, akkor a tisztítás kicsit hosszabb ideig tart, ugyanis azokat egyenként át kell erős dörzsivel, vagy kefével súrolni, leszedni róluk a tengeri hínárt, és egyes fajokat sós vízben kell kiáztatni, hogy kidobják magukból a homokot. A lényeg, hogy hideg vízben minél jobban átmossuk őket, hozzá is lehet élükkel ütögetni egy vágódeszkához, így állítólag kiválik belőlük, amelyikben van, a szennyezett homok, ezeket a kagylókat is jobb, ha kidobjuk. Természetesen itt is a nyitottakat ne használjuk fel.
Ezután tisztítsuk meg a tintahalat, húzzuk ki a szájnyíláson az áttetsző, műanyagszerű vázat, mossuk át kívül-belül és vágjuk karikákra. A scampikat mossuk át és szárítgassuk meg nagyjából, ezután a faroknál, a hasa felől próbáljuk eltávolítani egy fogvájó segítségével a bélcstornát. Miután ezzel is megvagyunk, vegyünk elő két nagyobb méretű serpenyőt. Közben egy fazékban tegyünk fel 5-6 liter vizet forrni. A serpenyőkbe löttyintsünk olívaolajat, a fokhagymákat vágjuk durvára és fele-fele arányban dobjuk a serpenyőbe őket. Kezdjük el felhevíteni mindkét serpenyőt,  miután a fokhagyma kapott egy kis színt, az egyikbe tegyük a tintahalkarikákat, a másikba a scampikat. Öntsünk alájuk egy-egy deci fehérbort és kislángon rázogatva pároljuk át őket 5 percig. Ezután vágjuk durvára a petrezselymet is és szórjuk a tinthahalkarikákra a felét. A scampikat elég 10 percig párolni fedő alatt. A tintahalat ezután szintén 10 percig főzzük, le is fedhetjük őket. Amikor forr a tészta főzővize, dobjunk bele 2 kis marék nagyszemű tengerisót és a spagettit. A csomagoláson előírt főzési időnél rövidebb ideig főzzük, amit a víz újraforrásától számítunk. Tehát, ha a csomagoláson 10 perc van feltüntetve, akkor csak 7-8 percig főzzük. A paradicsomokat mossuk meg és vágjuk félbe, majd dobjuk a tintahalhoz, sózzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul, de nem esik szét. Ekkor adjuk hozzá a kagylókat és locsoljuk meg fehérborral, fedjük le a serpenyőt és főzzük őket addig, amíg ki nem nyílnak, 3-4 perc. Ezután beleszedjük a tésztát, vagy a tésztát leszűrjük és a fazékba szedjük a tengergyümölcseit, ahogy kényelmesebb, viszont a tészta főzővizét ne öntsük ki, mert 1-2 merőkanállal szükségünk lesz belőle a tészta készrefőzéséhez. Így a tészta átveszi a tengergyümölcsei aromáit. Végül helyezzük bele a külön főzött scampikat is és lehet tálalni. A tányérokra szedve szórjuk még meg egy kevés petrezselyemmel és löttyintsünk még az olívaolajból is rá. Ez az a tészta, amit azonnal kell fogyasztani, miután kihűlt már élvezhetetlen, az újramelegítését sem ajánlanám.


5 megjegyzés:

  1. szia, hol veszed a friss kagylót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én könnyű helyzetben vagyok, itt Olaszországban minden nagyobb bevásárlókp.-ban lehet kapni. Otthon szerintem a fővárosban, a vásárcsarnokban vagy halas üzletekben lehet kapni frisset, sőt lehet nagyobb városokban is, konkrétan most nem tudom, de utánakérdezek otthoni halimádóktól és megírom neked. Szerintem édesvizi kagylókat/rákokat is tenyésztenek otthon... A mirelit kagylók is megfelelnek, vagy az előfűszerezett tengergyümölcsei keverékek. Azokat már tisztítani sem kell. Sajnos nem ismerem az otthoni kínálatot, de a Metro-ban érdemes szétnézni, vagy nagyobb hipermarketek fagyasztott termékei között, tuti lehet találni valamit.

      Törlés
  2. :) tiszta hülye vagyok, teljesen kiment a fejemből, hogy Olaszországban élsz... A Metro itt valóban remek, csak nem akartam a város szélére kibumlizni, hogy egy gyors vacsorát összedobjak... A Vásárcsarnokot sokan dicsérik, de ma voltam ott és csalódás volt... Mondhatni, üres... :) A mirelit, konzerv verziót képtelen vagyok megenni... :( No, tovább keresek kitartóan :) köszönöm a választ!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézz szét a neten, hol árulnak magyar kagylókat/rákokat, édesvízgyümölcseit. :) Vagy egyszerűen helyettesítsd azzal a hallal, ami könnyen beszerezhető és kedvedre való. Vagy gyere ki hozzám és megvendégellek egy adaggal. :)

      Törlés
  3. https://www.facebook.com/Halpiac Ezt ajánlották nekem, ahol állítólag friss herkentyűket árulnak, de még rajta vagyok az ügyön. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...