2012. november 11., vasárnap

Mennyiség, azaz mennyit együnk

   "A magyar nők a legkövérebbek az Európai Unióban. Megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon" A cikket elolvashatjátok itt.
   "Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk."  Nagyon igaz ez a mondás, viszont én szeretem kiegészíteni azzal, hogy ez nem zárja ki a jóízű étkezéseket, ettől még élvzhetjük az evést.
  Sokszor elgondolkozok a különböző vegetáriánus és reformkonyhás receptműsorok és oldalak szakácsainak testalkatán, vajon mitől vannak ők maguk is a túlsúlyosság vagy akár az elhízás határán, ha mindenből csak az egészségeset és a cukormenteset stb. eszik? Aztán jobban belegondoltam, és rájöttem, hogy valószínűleg a mértékkel vannak a problémák. Sajnos ez nekem és a családom összes tagjának meghatározó rossz! tulajdonsága, ugyanis nem annyit eszünk, amennyi tápanyagra a szervezetünknek szüksége van, hanem annak sokszorosát, addig eszünk, amíg már majdhogynem kipukkadunk. Holott a testünknek ennek negyede is elég lenne, ezért megfogadandó az a nézet, hogy addig egyél csak, amíg félig jól nem laksz, így elkerülhető az úgynevezett "kajakóma", amit tutibiztos mindenki ismer és ilyenkor képtelen bármilyen fizikai vagy szellemi munkára. Sokan azt mondják, hogy ez az egyetlen boldogság, amit még el tudnak érni az életben, az evés. Igen ám, de ha ez az egészség kárára megy, akkor is megmarad a boldogság? Ha valóban lecsökkentenénk fogyasztásunkat a normális adagra, gondoljunk csak bele, mennyit spórolhatnánk, és ezáltal a megspórolt pénzt akár befektethetnénk az egészségünkbe azáltal, hogy minőségibb élelmiszerekre költenénk.
  Itt  olvashattok egy kis érdekességet, ami akár irányadó is lehet, érdemes rajta elgondolkozni.
  Itt  pedig egy gagyi fotókkal megtűzdelt, de annál hasznosabb tippekből álló dia sorozat arról, mit ne tegyünk étkezés után.
   Véleményem szerint, aki szeretne időben elkezdeni foglalkozni saját és családja egészségével, annak első dolga, hogy kizárja a következő mérgeket környezetéből: dohányzás, alkoholizálás, droghasználat, mozgásszegény életmód.
   Biztosan merem állítani, hogy aki mennyiségileg és minőségileg szervezete üzeneteire odafigyelve táplálkozik, a napi szükséges folyadékbevitellel (víz) és mozgással kiegészítve, sosem lesz túlsúlyos! Ehhez csupán meg kell ismernünk önmagunkat, és eszerint nevelni fel gyerekeinket, akik majd szintén átadják már ösztönösen az ő gyerekeiknek mindezt a napi rutinná vált tudást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...