2013. február 27., szerda

Sformatino di carciofi con chips di parmigiano - Articsóka felfújt parmezán chips-szel

  Gondolom a legtöbben ismeritek az articsókát, viszont hazánkban sajnos nem annyira elterjedt, hogy gyakran kerüljön belőle az asztalra. Ha viszont találkoznátok vele a zöldségesnél vagy esetleg a piacon, ne habozzatok, vegyetek belőle egy jó kilónyit, mert igazán különleges ízvilággal ismerkedhettek meg általa. Olaszországban nagyon sok fajtája létezik, szinte minden régiónak meg van a saját, tradicionálisan termesztett articsóka fajtája. Én bevallom azt szeretem, ami már előre meg van tisztítva, mert egyáltalán nem jó érzés kidobni azt a sok szép levelet, mire eljutunk a zöldség szívéig, ami talán 1/4-e az egész termésnek, és amit megehetünk végül. Legutóbb is ilyet vásároltam, szépen le voltak vágva a külső levelek, viszont egy kis munkám még így is akadt vele, mert ketté kellett őket vágni, és egy gyümölcsvájóval a belső szálkás virágrészt ki kellett szednem. Ezután már csak egy nagy tál hideg vízbe kell őket áztatni jó sok negyedbe vágott citrommal olyan 1-2 órára, vagy amíg fel nem használjuk.

Hozzávalók 6 személyre:
  • 5 fej megtisztított articsóka
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • 2 merőkanálnyi húslé vagy zöldségleves alap
  • 30 g reszelt parmezán
  • bors
  • 3 tojás (bio)
 A besamelhez:
  • 150 ml tej
  • 20 g vaj
  • 20 g tönkölyliszt
  • szerecsendió
A parmezán chipshez:
  • 6 ek. reszelt parmezán
  A hagymát mixeljük le apróra és egy kevés olíva olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá az apróra vágott articsókát, pirítsuk egy kicsit, majd öntsük fel az alaplével és főzzük puhára. Mikor már a lé nagy része elpárolgott, ízesítsük sóval, borssal és botmixerrel vagy turmix-szal mixeljük krémesre a reszelt parmezánnal együtt. Ezután a tojásokkal is mixeljük le újra. 
  A vajból, lisztből és tejből készítsünk  besamel mártást, ízesítsük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, majd keverjük jól össze az articsókás krémünkkel. Egy sima, enyhén folyékony krémet kell kapnunk.
  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a felfújt formákat és töltsük meg őket a krémmel. Tegyük 35-40 percre a 180 fokos sütőbe. Miután megsültek, hagyjuk őket kihűlni. A reszelt parmezánból egy meleg serpenyőbe szórjunk annyi kanállal kör alakú formákat, ahány felfújtunk van. Hagyjuk megolvadni, megpirulni, majd mikor már hűlnek, formázzunk belőlük egy fakanál nyelének segítségével, vagy bármilyen hengeres eszközzel legyező formát, vagy bármit, ami tetszik.  Ezt szúrjuk a felfújtak tetejébe. Tálaláskor óvatosan csúsztassuk ki őket a formából.




1 megjegyzés:

  1. Nem kell kidobnod a leveleket, a tövében - igaz nem sok - finom 'hús' van, kár lenne érte.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...