2014. január 29., szerda

Batáta és répa krémleves zabbal

   Ez volt a tanfolyam egyik receptje, ami ott el is készült és azt, hogy nagyon finom és egészséges nem vitatta senki a csapatból. Aki nem ismerné a batátát, másnéven édesburgonyának hívják. Két típusa létezik, a sárga húsú és a fehér. A sárga húsútól sokkal szebb lesz a levesünk, az ízük között annyi a különbség, hogy a sárga jobban hasonlít a sütőtökre, a fehér inkább a gesztenyét juttatja eszünkbe. Én bátran ajánlom húsok mellé is, néha-néha kiválóan helyettesítheti a hagyományos általunk használt burgonyát. Magas a szénhidrát, fehérje, A-B-C-vitamin tartalma, viszont cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a glikémiás indexe alacsony.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150g batáta
  • 250g közepes sárgarépa
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 házi leveskocka
  • 600g víz
  • 1 rozmaring ág
  • extraszűz olívaolaj
  • 100g zab
(Természetesen törekedjünk arra, hogy mindez bio legyen.)

  A zabot mossuk át, majd 3-szor annyi vízben áztassuk 15 percig. Tegyük fel a vizet a sóval és a leveskockával forrni. Vágjuk fel nagyon finomra a hagymákat, és kevés vízen pici sóval kezdjük el üvegesre piritani. Ezután hámozzuk meg a répákat és a batátát. aprítsuk fel őket és adjuk a hagymához. Dobjunk bele egy leveskockát is. 5 perc elteltével öntsük rájuk a felforralt alaplét és főzzük 20 perc alatt puhára az egészet. Ezalatt az idő alatt tegyük fel főni a zabot is abban a lében, amiben áztattuk, sózzuk, majd forrástól számítva 15 perc alatt főzzük meg. Mikor a répa és a batáta megfőtt, hagyjuk picit hűlni, majd egy botmixerrel pürésítsük, adjunk hozzá ízlés szerint olívaolajat vagy vegán tejszínt. Tálaljuk egy-egy ek. zabbal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...