2012. január 24., kedd

Frappe

  Január 6-án, vízkeresztkor elkezdődött a farsangi időszak, ami egészen hamvazószerdáig tart, amikor is kezdhetünk böjtölni a nyaralásra is gondolva. Addig viszont nyugodt lelkiismerettel lakomázhatunk, bálozhatunk, mulatozhatunk. A farsangi időszak csúcspontja, a karneválok és a farsangi bálok időszaka farsangvasárnaptól húshagyókeddig tart, idén ez február 19-re esik. Nálunk már el vannak árasztva az üzletek a farsangi jelmezekkel, mindenféle kiegészítővel, na és persze karneváli nyalánkságokkal. Kicsifiam kedvenc édessége az úgynevezett frappe, ami nagyon hasonlít a mi csöröge fánkunkhoz, a különbség annyi, hogy az olaszok sokkal vékonyabbra nyújtják a tésztát.
Hozzávalók:
 • 500g finom liszt
 • 100g cukor
 • 50g vaj
 • 4 tojás
 • 1 citrom reszelt héja
 • 1/2 pohár száraz, fehérbor
 • 1 csipetnyi só
 • porcukor a megszórásához


  A hozzávalókat akár robotgépben is összegyúrhatjuk, majd kézzel is dolgozzuk meg. Miután szép simává gyúrtuk a tésztánkat, csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább 1 órán át a hűtőben. Dolgozzuk át újra, hogy egy kicsit felmelegedjen a kezünktől és könnyebb legyen vele dolgozni. Vágjuk kisebb darabokra, enyhén lisztezzük meg és mehet a tésztagépbe, először 1-es nagyságúra állítsuk a gépet, majd 3-ra, végül lehet nyújtani az 5-ön szép vékonyra. Ha rojtos lenne a tészta, vagy kilyukadna közben, nyugodtan nyújtsátok ki újra. Egy olyan gurulós derelye szaggatóval vágjátok fel a tésztát 10-15 x 5cm-s csíkokra. A közepüket is be lehet vágni olyan 2-2cm -t hagyva a végeitől. Fordítsátok be a tészta egyik végét a vágásba, így kissé fodros alakzatot kap sütéskor. Persze ebből is lehet bármilyen formákat gyártani. Forró, bő olajban nagyon gyorsan megsülnek, fordítgassátok őket sütés közben. Készen is vannak, amikor már megkeményedtek, nem kell nagyon pirítani őket, bár ki hogyan szereti, rátok bízom inkább. Papírtörlőre szedjétek ki, majd porcukorral jól szórjátok be őket.3 megjegyzés:

 1. Azt hiszem, ez tájegységenként változik itthon, és van ahol élesztősen készítik. Én is mindig ilyen vékonyra csinálom.

  VálaszTörlés
 2. Biztosan, itt még csak ezt a fajtát láttam, mondjuk nem indultam még el soha olasz, csöröge felderítő körútra. :) A férjem vitt a munkahelyére, leteszteltettem velük, imádták. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is nagyon szeretem, talán még jobban, mint a szalagos fánkot. Bár, az sem rossz rumos sárgabaracklekvárral... :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...