2012. február 20., hétfő

Gnocchi alla romana - Római gnocchi


  Van nekem egy unokatesóm, lány, anyuka, és vaságyastól nyom vagy 50kg-t, ami a magasságához elég kevés. Az ok, hogy ilyen vékonyka, nem más, mint hogy eszméletlen válogatós, de annyira, hogy én olyat még életemben nem láttam, csak egyetlen példa, hogy nehogy egy darabka hús belekerüljön a tányérjába a húslevesből, vagy esetleg egy kis petrezselyem, átszűri magának, de ez csak egy a sok közül. Természetesen nem kibeszélni, vagy elítélni akarom most őt emiatt, sőt, ezt a receptet szeretném neki ajánlani, ugyanis garantáltan zöldség és húsmentes, nevezhetnénk sós tejbegríznek is. Hát, remélem a tejbegríz nincs a "nemeszem ételek listáján". Szóval Erzsikém, ez a római gnocchi neked készült! :)

Hozzávalók:
  • 85g vaj
  • 70g reszelt parmezán
  • 3 tojássárga
  • 1liter tej
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 200g búzadara/gríz
  • 1 db mozzarella szeletelve
 Vajazzunk ki egy hőálló tálat, verjük fel a vaj felét a parmezán felével és a tojások sárgájával, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre.
  Keverjük el a búzadarát  a tejben, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük egy kis őrölt szerecsendióval, majd tegyük a tűzre és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik annyira, hogy elváljon az edény falától. A lábast ekkor vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tojásos masszát. Ezután egy kiterített sütőpapírra borítsuk ki a grízes masszát kb. 2cm magasságúra, simítsuk el egyenletesen, formázzuk ovális alakra, majd hagyjuk kihűlni.
  Miután kihűlt, vegyünk elő egy kb. 3-4cm átmérőjű poharat vagy tésztaszaggatót és szaggassunk ki annyi korongot, amennyit csak tudunk, minél jobban kihasználva az anyagot.
  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kivajazott hőálló tálba sorakoztassuk őket egymás után. Sózzuk, borsozzuk, majd osszuk el a tetején a szeletelt mozzarellát, a maradék vajat olvasszuk fel és locsoljuk meg vele a gnocchikat, végül szórjuk le a reszelt parmezánnal. Süssük kb. 25-30 percig.




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...