2012. február 16., csütörtök

Boeuf Bourguignon - Burgundi marha franciásan


Hozzávalók:
  • 150g húsos szalonna, 1ek. olívaolaj
  • 1kg marha lapocka
  • 1db nagyobb fej vöröshagyma
  • 2db sárgarépa
  • só, bors
  • 2ek. liszt
  • 5dl jó testes vörösbor (burgundi vagy cabertnet sauvignon--az egyik kedvencem, a másik az amarone!!)
  • 4dl marhahúsleves (kockából)
  • 1ek. paradicsompüré
  • 1/2 tk. kakukkfű
  • 2szál petrezselyemzöld
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 20 db gyöngyhagyma
  • 25dkg gomba
  • vaj
  • zöldborsó
Én gombát nem tettem bele, mert nem találta, minden zöldséges ki volt fosztva a hóesés miatt...

   A szalonnáról vágd le a bőrét, majd kockázd fel. Lobogó vízben főzd 10percig, bőrével együtt. Szűrd le és tedd félre.
  Vegyél elő egy olyan edényt, ami később mehet a sütőbe is, megfelelő méretű ehhez az ételhez és van fedője. Az olívaolajat hevítsd fel benne és süsd zsírjára a szalonnakockákat, aztán szedd ki és tedd félre.       Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
   A húst jó nagy kockákra vágd fel, úgy 4x4cm-re (főzés közben összeesik úgyis), majd szárítsd meg őket papírtörlővel. A szalonna zsírjában pirítsd meg minden oldalát a marhahús kockáknak. A kész húskockákat szedd ki egy tányérra, és a levet, ami lecsöpög róluk, később öntsd a marhahúsleveshez, amit máris elkészíthetsz leveskockából.
   A húsok után maradt zsírban pirítsd meg az apróra vágott hagymát, ha szükséges persze pótold a zsiradékot. Add hozzá a karikára vágott répákat, a szalonnát és a húst is, majd szórd meg egy ek. liszttel úgy, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat. Fedd le a tálat és 5-6 percre tedd a forró sütőbe (220fok). Ezután vedd ki és szórd meg a másik kanál liszttel, jól keverd össze és tedd vissza még 4 percre a sütőbe, lefedve.
   A vörösbort, a húslét, az apróra vágott fokhagymát, a paradicsompürét, a babérlevelet, az apróra vágott petrezselymet és a kakukkfüvet keverd össze és öntsd a húsra. Tedd bele a szalonna félretett bőrét is, fedd le, a sütőt állítsd 150 fokra és az alsó részén főzd 3-4 órán át.
   A körethez forrósítsd fel a vajat egy kis sóval, borssal és egy csepp citromlével, mikor már forró dobd bele a félbevágod gombákat, apránként, hogy piruljanak, ne hagyd, hogy levet eresszenek. Ugyanígy pirítsd meg a gyöngyhagymákat is. A zöldborsót főzd meg, majd forgasd forró vajba. A gombát és a hagymát bele keverheted a raguba is, de mellészedve is tálalhatod. A gőzölgő vajas zöldborsóból is szedj a marha mellé. Aki ezt elkészíti, és el is fogyasztja, annak garantálom, hogy maradandó élményben lesz része, pláne, ha vendégeknek készíti, a lábai előtt fog heverni mindenki. :)


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...