2012. május 5., szombat

Spárgás palacsinta ricotta-s krémmel és parmezánnal

  Május a spárga hónapja, ilyenkor temérdek mennyiségben találhatunk belőle a zöldségeseknél vagy a piacon. Ha egészben kell elfogyasztani, akkor az én kedvencem a zöld, még zsenge spárga (ezt még nyersen is sokszor elrágcsálom), amikor még ebben az állapotban van nem is nagyon kell pucolni, így takarékosabb, mint a fehér vastag szárú testvére. A spárgának temérdek jó tulajdonsága van, pl. ízületi és idegi problémák esetén is használják, gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására is megfelelő, ásványi anyagokban gazdag, kalciumot, vasat, káliumot, foszfort tartalmaz, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát. C, E, A, K, és többféle B-vitamin tartalma is van. Fogyasztása kismamáknak is javasolt. Szóval együnk csak belőle minél többet!


Hozzávalók a 4 adag (8db) palacsintához:
  • 100g liszt
  • 250ml tej
  • 1-2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 600g spárga
  • egy csipet cukor
  • 4 szál újhagyma
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 80g ricotta
  • 40g vaj
  • 1 tojás
  • 125ml tejszín
  • bors
  • 80g reszelt parmezán
  • olaj
Egy tálban keverjük össze a tojásokat a sóval és adagoljuk hozzá apránként a lisztet, minél sűrűbb, annál könnyebb lesz csomómentesre keverni. Ezután a tejet is öntsük hozzá apránként és keverjük simára a tésztát. Egy serpenyőbe öntsük egy csepp olajat és süssük ki a palacsintákat.
A spárgát mossuk meg, és sós, cukros vízben főzzük 5 percig, majd a megtisztított újhagymákat is dobjuk a vízbe és főzzük együtt még 2 percig a spárgákkal. Szedjük ki őket és csepegtessük le.
Egy kisebb fazékban forrósítsuk fel a vajat és szórjuk bele a keményítőt, majd öntsünk bele 3,5dl-t a spárga főzőlevéből, és folyamatosan keverve sűrűsítsük be, főzzük kis lángon még 5 percig. A tojást válasszuk szét és a sárgáját keverjük simára a tejszínnel, majd öntsük a mártásba, sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendiót is reszelhetünk bele. Keverjük a mártásba a ricottát is. A tojás fehérjét verjük habbá és forgassuk bele a mártásba. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A palacsintákat töltsük meg a krémmel (úgy, hogy egy keveset hagyjunk belőle, amit a palacsintákra kenünk a végén) és mindegyikbe csavarjuk bele egy újhagymát és néhány spárgát. Egy kiolajazott megfelelő méretű tűzálló tálba fektessük őket egymás mellé, kejük meg a maradék krémmel és szórjuk rá a reszelt parmezánt. Süssük 15-20 percig 180 fokon.


1 megjegyzés:

  1. Szuper képek, hát még az első kép...nagyon tetszik!! :)
    Ma reggelire nálunk is spárgás frittata volt, megszórva egy halom parmezánnal, szeretem minden formában! Palacsintában sem lehet rossz...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...