2012. szeptember 20., csütörtök

Baklava

  Bevallom most készítettem először ezt az enyhe kifejezéssel élve édességet. Valaki azt mondja török, valaki azt, hogy görög, én most nem jártam ennek utána, de nyugodtan írjátok meg, ha tudjátok. Ez az a tipikus desszert, ami minden búbánatot elfeledtet az emberrel, annyi boldogsághormon szabadul fel tőle majszolgatás közben. Ultrakalóriadús, ajánlom azoknak, akik vészesen soványak és képtelenek hízni, egyenek minden reggelire egy szeletet és garantáltan meg lesz az eredmény, a többieknek azt tanácsolom, hogy gondolják meg kétszer, majd egyenek belőle egy jó nagy szeletet.
  Hozzávalók:
 • 12db réteslap, fagyasztott is lehet
 • 150g vaj
 • 1ek. őrölt fahéj
 • 100g földimogyoró
 • 100g mandula
 • 100g dió
 • 100g porcukor
 • 100g méz
 • 2dl víz 
 • 100g nyírfacukor
  A vajat olvasszuk fel. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vegyünk elő egy magasabb falú tepsit kb. 25x40cm-set, vagy egy jénai edényt. A mogyorót, mandulát és a diót pirítsuk meg egy serpenyőben. Ezután daráljuk le durvára. Egy kisebb tálkában keverjük össze a porcukrot a fahéjjal. Vajazzuk ki a tepsi alját és helyezzük bele az első réteslapot. Egy ecset segítségével vajazzuk be mindenhol a réteslapot, majd helyezzünk rá még egyet, majd azt is vajazzuk és mehet rá a harmadik lap. Ezután szórjunk rá a mogyorós keverékből, úgy, hogy a tészta ne látsszon ki, de ne legyen vastag, ekkor mehet rá 1-2 ek. fahéjas cukor. Most jöhet a következő réteslap, amit szintén vajazunk és még rápakolunk kettőt. Ismét megszórjuk a keverékkel és a cukorral, majd ezt folytatjuk egészen addig, amíg nem marad csak 3 lapunk, ami kell a tetejére, szintén bevajazva. Ennél a pontnál, ha a tésztalapok nagyobbak lennének az edényünknél, nyugodtan vágjuk körbe a felesleget. Egy nagyon éles késsel vágjuk fel egyenlő négyzetekre, majd azokat átlósan is vágjuk fel, egészen az edény aljáig. Erre azért van szükség, mert sütés után a ropogóssá vált rétest lehetetlen törésmentesen felszeletelni, viszont így szépen egészben maradnak a lapok. Sajnos ezt én is elbaltáztam, mert csak négyzetekre vágtam és úgy túl nagyok voltak a szeletek, végül sütés után estem neki, és meg is látszott az eredményen. Tegyük a sütőbe és süssük 180-160 fokon 30-35 percig, mikor már szépen megpirult a teteje kész is van. Addig elkészíthetjük a szirupot, amivel majd le fogjuk locsolni a baklavát.
  Ehhez vegyük elő azt a serpenyőt, amiben pirítottuk a mogyorót, a mandulát és a diót, és dobjuk bele a nyírfacukrot, a mézet és a vizet, főzzük pár perc alatt sziruppá. Ha a víz túlságosan elpárologna, öntsünk még hozzá annyit, hogy sűrű, de még folyékony legyen. Mikor kész a baklava, még forrón öntsük nyakon a sziruppal és hagyjuk kihűlni, legalább egy éjszakán át hagyhatjuk állni hűtőben.


2 megjegyzés:

 1. Van egy hibája a receptnek, már nem úgy, hanem csak kötekedésképpen: állni hagyni a hűtőben ilyen finomságot... rám nézve esélytelen...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...