A focaccia egy tipikus olasz kenyérféle, amit az ország szinte minden területén készítenek, természetesen különböző féle ízesítésben és módon. Alapjában véve egy egyszerű kenyértésztáról van szó, amihez több zsiradékot, extraszűz olívaolajat vagy vajat, esetleg sertés zsírt adnak, ettől lesz jellegzetes. A focaccia készítés gyökerei Ligúriából erednek, ezen belül is Genovában készítik a legízletesebben. Ennél a tésztánál is, mint a kenyér készítésénél, a kelesztéseken van a hangsúly, ha valamelyiket kihagyjuk, ne is számítsunk tökéletes eredményre. Utolsó mozzanatként különböző feltétekkel is szokták gazdagítani, mint például vékonyra szeletelt vöröshagymával, olajbogyóval, koktélparadicsommal, de különböző zöld fűszerekkel is, így pl. rozmaringgal, de krémsajtokkal sem ritka, hogy megkenik a tetejét. Mi általában a tengerparton szoktuk fogyasztani, akár tízóraira, vagy ebédre, délután azonban már nem érdemes vásárolni, mert azok már nem frissek, és talán kevésbé tesz jót a gyomornak is. Lássuk hát a receptet.
Hozzávalók kb. 500g tésztához:
Hozzávalók kb. 500g tésztához:
- 200g kb. 30 fokos víz
- 20g extraszűz olívaolaj
- 7g só
- 3g melasz vagy méz
- 320g liszt
- 17g friss élesztő vagy 6g szárított
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése