2012. november 30., péntek

Tönkölylisztes friss tészta

   Mivel a tönkölyliszttel abszolut helyettesíthetjük a fehér, finom lisztet, mindenféle tésztához tökéletes, így én leginkább ezt használom. Idén ősztől bizony nap, mint nap ki kell okoskodnom valami olyan ebédet, ami egészséges és a fiam is hajlandó elfogyasztani. Ezért aztán gyakran készítek friss tésztát amit szinte bárhogy ízesíthetünk. A kedvencünk a tagliatelle, azaz a szélesmetélt, ami szerintem frissen a legeslegjobb. Általában két személyre készítem, de ha nagyobb mennyiségben gondolkoznánk, akkor ki is száríthatjuk, így tovább eláll.
  Hozzávalók 2 személyre:
  • 100g tönkölyliszt
  • egy csipet só
  • 1 egész tojás 
  • nagyon pici víz, ha szükséges
   Én géppel szoktam összedolgozni az alapanyagokat, de kézzel is könnyen meggyúrhatjuk a tésztát. Ehhez a lisztet egy nagyobb nyújtódeszkán halmozzuk egy kupacba, üssük bele a tojást (ha nagyobb adagban készítjük, akkor adhatunk még hozzá sárgáját is), sózzuk és egy villával kezdjük el összekeverni a tojást a liszttel, körkörös mozdulatokkal. Mikor már kevésbé ragad, folytassuk kézzel a gyúrást. Végül, ha túl száraznak és nehezen nyújthatónak éreznénk a tésztát, kevés vizet cseppenként adagoljunk hozzá. Akkor jó a tészta állaga, ha ujjunkkal benyomva egy picit visszarúg. Formázzunk cipót belőle és hagyjuk pihenni fél órát folpackba csomagolva, nem fontos hűtőbe tenni.
  Nyújtani is géppel szoktam, mert kézzel időigényesebb. A tésztát 4 egyenlő részre osztom, ezeket a darabokat kilapítgatom, annyira, hogy a gép legnagyobb fokozatán könnyedén átmenjen. 2-3-szor nyújtsuk át a legnagyobb fokozaton mind a négy negyedet. Kissé lisztezzük be mindkét oldalát, vágjuk félbe őket, így könnyebben kézben tudjuk majd tartani, és nyújtsuk ki az utolsó előtti fokozattal, ami az én gépemen az 5-ös. Itt is engedjük át 2-3-szor, majd terítsük ki őket, vigyázzunk, nehogy összeragadjanak, ha szükséges, lisztezzük őket. A legjobb beszerezni egy "tésztafát", amire fel lehet akasztani a kész tésztalapokat. Miután az összeset kinyújtottuk jó vékonyra, kezdhetjük a metélést. Az én gépemen ez is van, ezért annyi a dolgom, hogy azon a hengeren is átengedem a már kinyújtott tésztaleveleket. Ha valaki akarja, akár lebbencs nagyságúra is felvághatja egyszerűen késsel, és máris kész a krumplis tészta vagy káposztás tészta alapja. Főzés előtt hagyjuk 10-15 percet száradni. Könnyen fellógathatjuk a már kész metélteket, ha két széket összetolunk és egy sodrófát rajtuk megtámasztva elhelyezünk, máris kaptunk egy tésztaszárításra alkamas helyet.
  Lobogó sós vízben 3-4 perc alatt gyorsan főzzük ki, majd ízesítsük kedvünk szerint.

Ennyi tészta lesz a fenti alapanyagokból




   Farfalle készítés
Ugyanebből a tésztából, ha vastagabbra nyújtjuk, mondjuk egy középső fokozaton, vagy sodrófával lasagna tésztánál kicsit vékonyabbra, akkor készíthetünk belőle akár farfalle tésztát is, amik kis pillangókhoz vagy masnikhoz hasonlóak. Ehhez annyit kell tennünk, hogy nagyjából 3x3cm-es négyzetekre felvágjuk a tésztát egy derelyeszaggatóval, így szép csipkés lesz a masnik széle. Ezután csak a közepüket kell összenyomnunk, és máris készen vannak a farfalle tésztácskák. Ezeket is érdemes 10-15 percig szárítani főzés előtt.

1 megjegyzés:

  1. Istenem, hányszor segítettem a Nagymamámnak gyerekkoromba tésztát készíteni....ugyanígy szárítottuk a nyújtófán.:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...