2014. január 23., csütörtök

Brokkoli krémleves tönkölybúzával és vega parmezánnal

   A kisiskolás fiamnak készült ez a leves, amire 5-ből 5 pontot kaptam tőle.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g friss brokkoli ( legjobb, ha bio)
  • 1 nagyobb sérgarépa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • bors
  • 1,5 l víz
  • 1,5 dl kókusz vagy más növényi tejszín
  • 160 g tönkölybúza
  Mossuk és válogassuk át a tönkölybúzát, majd áztassuk be 15 percre 3-szor annyi vízbe, amennyi a búza. Ezután főzzük az áztató vízben 20-25 percig. Ezután a hagymát  és a répát vágjuk fel nagyon apróra, majd egy kevés vízben egy csipet sóval kezdjük el párolni, ugyanúgy, mint ahogy ezt olajban is tennénk. Azért szoktam ezt az eljárást előnyben részesíteni és alkalmazni mostanában, mert a növényi olajak egy bizonyos hőmérsékleten túl átalakulnak és onnantól kezdve már károsak az egészségünkre. Vigyázzunk, mert ily módon sokkal könnyebben leég a hagyma. Ha már üvegesre pirult, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is. Engedjük fel vízzel és tegyük bele a megmosott és rózsáira szedett brokkolit, a torzsával együtt. Főzzük puhára, majd egy botmixerrel turmixoljuk simára, adjuk hozzá a tejszínt és egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  Tálaláskor díszíthetjük a leves tetejét egy kevés tejszínnel vagy olívaolajjal, és tegyünk bele egy-két evőkanál főtt tönkölybúzát.
  Aki szeretne, megszórhatja vegetáriánus parmezánnal, ami annyiból áll, hogy egy marék hámozott mandulát egy csipet sóval finomra darálunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...