2011. december 22., csütörtök

Linzer

Ezt a receptemet mindenki nagyon szokta szeretni,még az olaszok is,ami nagy szó,mert étkezés terén ők nem annyira nyitottak,mint mi magyarok.
 Amióta rátaláltam anyukám 1973-as,a Magyar Nők Országos Tanácsa által,Horváth Ilona receptjeivel kiadott,meglehetősen foszladozó és laphiányos szakácskönyvében ezt a receptre,azóta csakis ezt veszem elő,ha szükség van valami gyors,egyszerű,tutibiztos sütire.
 Hozzávalók:
  • 10dkg cukor
  • 25dkg vaj
  • 30dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk. házi vaníliás cukor: 20dkg kristálycukrot daráljunk le 2 rúd vanília kikapart magjaival.Egy másik lehetőség,ha vaníliarudat használunk,ne dobjuk ki a kivájt héjat,hanem daraboljuk össze nagyobb darabokra és dobáljuk bele a már ledarált porcukrunkba.A porcukor teljesen magába fogja szívni a vaníliarúd illóanyagait,és nem kell többé a bolti, mesterséges aromákkal teli,mű vaníliáscukrot használnunk.Felhasználáskor itt ügyeljünk, nehogy a vanília héja a készülő édességbe kerüljön a porcukorral, pl. egy felvert tojásfehérjehabba nem mutatna jól. A kivájt vaníliarudat pl. gyerekeknek, tejjel is fel lehet forralni, és már kész is a finom, házi vaníliástej. :)
A hozzávalókat gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy órahosszat.Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1/2cm-re vagy egy kicsit vékonyabbra,de vigyázzunk,mert a kéz hőjétől puhává válik és könnyen szakad.Gyrosan dolgozzunk vele,de lisztezni ne sokat lisztezzük,mert túl kemény lesz sülés után a linzer.Én a szaggatáshoz 2 db virág formájú szaggatót használok, az egyiknek a közepén van egy kis karika,ami kilyukasztja a virág közepét.Ezekkel páros számú virágokat szaggatok ki.Egyik kézben az egyik szaggató,másikban a másik és felváltva haladok a tésztán velük.Ezután mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe.A lyukas közepű virágokat felvert tojással megkenem,majd megszórom darált dió és kristálycukor keverékével.170-190 fokon,alsó sütési programon sütjük,az első adagnak kicsit több idő kell olyan 10-15 perc is,de figyeljétek,a többi már gyorsabban kisül a bemelegedett sütőben.Messzire nem érdemes menni a konyhától,mert tényleg gyorsan kész vannak.Miután kihűltek,baracklekvárral szoktam összeragasztani egy sima és egy lyukas közepű virágot.Az első nap még kicsit kemények,de másnapra a lekvártól kellemesen felpuhul a linzer.Majd meglátjátok,nem lehet abbahagyni,ha belekóstoltok. :)
Erről még fotóval nem szolgálhatok,de ígérem hamarosan...

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...