2011. december 21., szerda

Karácsonyi menüm

Bevallom őszintén,kicsit bepánikoltam.Annyi finomságról olvastam a héten a tökéletes,nem fárasztó,nem túl bonyolult karácsonyi menüt kétségbeesve keresve,hogy belevesztem a kínálatba,de! nagynehezen sikerült döntenem.
  24.Szenteste:
  •   Antipasto/Előétel: Sült libamáj,párolt almaszeletekkel,pirítóssal./Foi gras con mela brasata e toast
  •   Primo/Első fogás: Általam készített tortellini vajjal,zsályával és parmezánnal./Tortellini fatti a mano con burro,salvia e parmigiano reggiano
  •   Secondo/Második:Hal,még pontosan nem tudom milyen fajta és hogyan fogom elkészíteni,meglepi./Pesce (sorpresa)
  •   Dolce/Desszert:Somlói galuska/come la zuppa inglese ma! questo é ungherese
Azt hiszem ki fogunk pukkadni,de majd letáncoljuk a fa körül. :)
  25-26-án még dolgozom! :)
Most olvasom,hogy december 24-én hagyományosan a családok böjtölnek,és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát.Ez eredetileg alma,dió,méz és fokhagyma,majd vajas bableves hús nélkül,végül mákos guba volt,de újabban kialakult,hogy hal vagy töltöttkáposzta kerül az asztalokra.
  A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. Az asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. Régebben a karácsonyi abroszt tavasszal vetőabrosznak használták és abból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. A megterített asztalra gabonamagvakat helyeztek és abból adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve.
 A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. :)
  December 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy karácsonyi vacsora. A család, esetleg a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket. A magyaroknál a bennsőséges családi együttlét általában 24-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25-e.

  Íme a 25-ei menü:
  • Antipasto/Előétel: Sós profiterol,Sajtos besamellel töltve/Profiterole salato ripieno con besciamella e parmigiano
  • Primo e secondo/Első és második fogás egyben: Töltött káposzta/Cavolo ripieno con carne di suino al torno con crauti
  • Dolce/Desszert: Beigli
És akkor 26-án se maradjunk éhen:
  • Antipasto/Előétel: Californiai paprika,durvára vágott,dinsztelt zöldségmártással/Peperoni con ragu di verdura
  • Primo/Első fogás: Hallé/Zuppa di pesce
  • Secondo/Második fogás: Fésűkagyló gesztenyekrémmel/Crema di castagne con capesante
  • Dolce/Desszert: Mandarin,alma,dió,mogyoró és aszalt gyümik/Frutta,noce e frutta secca


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...