2012. január 25., szerda

Caponata, avagy szicíliai padlizsánragu

  Ez egy igazán könnyű, a nyár hangulatát visszaidéző étel, amit Dél-Olaszországban nagyon kedvelnek. Én a padlizsánnal nem vagyok olyan jó viszonyban, valahogy nem lopta be magát annyira a szívembe, de néha-néha így is sikerül megkívánnom, ebből is látszik, hogy mennyire mindenevő vagyok, ...meg másból is, de azt most hagyjuk. :)
Hozzávalók 4 személyre:
  • 3 közepes, szép feszes, friss padlizsán
  • 1 púpozott kávéskanál szárított oregánó
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál kapribogyó, sózott és leöblített a legjobb, de én eceteset használtam
  • 1 marék kimagozott, zöld olajbogyó
  • 1 kis pohár száraz fehérbor
  • 1/2 kg cseresznyeparadicsom, vagy akármilyen más fajta is jó, durvára darabolva
  • a tetejére pedig 2 evőkanálnyi szeletelt és megpirított mandula

  Szeld fel a padlizsánokat durvára, felezd meg őket, majd vágd hosszába és 2-3cm darabokra vagdosd fel.Vegyél elő egy nagy lábast, önts bele egy jó löketnyi olívaolajat,  hevítsd fel, majd dobd bele a padlizsánokat. Hagyd, hogy az olaj körbejárja az összes szeletet, sózd és borsozd. Löttyints bele a borból és magas lángon hagyd elpárologni az alkoholt. 4-5 percig pirítsd a padlizsánokat. Ezután add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, a petrezselymet és folytasd a pirítást. ha túl száraz lenne, nyugodtan önts még bele egy kis olajat. Szórd bele a kapribogyót és a durvára vágott olajbogyót, locsold meg a maradék fehérborral, dobáld bele a paradicsom darabokat és rotyogtasd az egészet még 15-20 percig. Jó puhának kell lennie mindennek. Mikor úgy látod, hogy készen van, tálaláskor spricceld meg még egy kis olívaolajjal és szórd meg pirított mandulával. Én most éppen nem mandulát szórtam rá, hanem mentalevelekkel díszítettem, sőt, utána meg is ettem őket!




5 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon ízlene, ha nem lenne itthon aranyárban a padlizsán!:(

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom,de megcsinálhatod kis adagban is.Ezt a mennyiséget nyugodtan felezheted, vagy harmadolhatod,és akkor elég csak 1 padlit megvenni. :)

    VálaszTörlés
  3. Hm....ezt ismerem, szuperfinom! Jó ötlet volt elkészítened...nyilván hamarosan követlek...ha már felhívtad rá a figyelmem ;-).

    VálaszTörlés
  4. Ó, ha tudnád hány éhes száj veszi körül az asztalt nálunk!:))) Nagy bűn lenne csak magamra gondolni! Mentem és majd nyáron, leszedem a kertemből az alapanyagokat, nincs is annál jobb! Köszi!:)

    VálaszTörlés
  5. Igen, ez lett volna a másik tanácsom, csakhogy nem ismerem a körülményeket, így nem akartam nagyon okoskodni. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...