2012. március 21., szerda

Macaron

  A tegnapi Macaron nap alkalmából hatodjára is nekifutottam a macaron sütésnek. Jelentem, majdnem sikerült tökéleteset alkotnom. Hamarosan jövök a részletekkel.


Akiknek túl nyugodt az életük és szeretnék azt felpörgetni egy kis adrenalinnal, na, hát nekik ajánlom a macaron sütést. 
  Na akkor a beetető képek után jöhetnek a hozzávalók. :)
Az egyik feléhez kell:
 • 150g héj nélküli mandula
 • 150g porcukor
 • 55g tojásfehérje, szobahőmérsékletű
 • ételfesték (a természetes jobb)
 • egy csipet só
A másik feléhez kell:
 • 150g porcukor
 • 35g víz
 • 55g tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  Vegyük elő a legnagyobb tepsiket és béleljük ki sütőpapírral. Keressünk egy kb. 3cm átmérőjű poharat és segítségével rajzoljunk köröket a sütőpapírokra egymástól 1cm távolságra. Ekkorára nyomjuk majd a tésztát.
  A mandulát a porcukorral daráljuk finomra, majd szitáljuk át egy szitán. A tojásokat verjük fel kemény habbá egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a mandulásporcukorhoz. Keverjük simára, össze fog esni, de majd a szirupos hab helyre teszi.
  A másik adag porcukrot a vízzel kezdjük el sziruppá olvasztani és tegyünk bele egy ételhőmérőt (4000Ft-ért már digitálisat lehet kapni), más megoldást én speciel nem tudok, amit kipróbáltam és működött, így kénytelen vagyok azt mondani, hogy ehhez az édességhez muszáj beszerezni egyet. Amikor a hőmérő 111-112foknál jár, verjük fel a másik adag fehérjét közepesen kemény habbá, ehhez csorgassuk hozzá a már 118fokra felhevült szirupot és verjük még kb. 5-6 percig maximum sebességgel. A fehérjének fényesnek kell lennie, és olyan lágy, de mégis stabil állagúnak. Ezt keverjük hozzá a másik adag habhoz, körkörös laza mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze. Ezután elfelezhetjük a tésztát, és beszínezhetjük, amilyenre szeretnénk természetes ételszinezékkel vagy mesterségessel. Sőt, ha kigondoljuk előre milyen színt szeretnénk, ahhoz igazodhatunk ízben is, így például, ha zöld macaronokat akarunk gyártani, akkor tehetünk bele egy kis mentát, ha rózsaszínt, akkor egy kis rumot, vagy rózsaszirupot. Szóval ahány szín, annyi íz.
  A masszát tegyük egy sima csövű habzsákba, majd minden kört töltsünk meg 3/4-ig, a massza  kicsit szét fog terpeszkedni, ezért kell kevesebb belőle. A habzsákot függőlegesen, két kézzel tartsuk.
  A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A korongokat hagyjuk pihenni legalább fél óráig, de legalább addig, amíg a tetejük meg nem szárad. Ezután mehetnek a sütőbe alsó sütésen légkeverés nélkül. Folyamatosan figyeljük őket. 2-3 percen belül ki kell hogy alakuljon a talpuk, az a kis fodros sáv az aljukon. Ezután lejjebb vehetjük a hőfokot 130 fokra és kb. 6-7 percig szárítsuk őket tovább.
Hozzávalók a csokoládé ganache-hoz:
 • 1 tábla 70%-os étcsokoládé
 • 1dl habtejszín
 • egy csipet só
  A csokit tördeljük össze és tegyük egy mélyebb edénybe. A tejszínt forráspontig melegítsük fel, majd öntsük a csokira. Adjunk hozzá egy csipet sót és botmixerrel mixeljük krémesre. A ganache ahogy hűl, úgy sűrűsödik. Mikor teljesen besűrűsödött, adagoljuk habzsákba és ragasszuk vele össze a macaronokat.  Vannak, akik azt mondják, jobb hűtőbe tenni őket egy éjszakára vagy 24 órára, mert így érik el azt az igazi macaron állagot. Én nem vártam a kóstolással. Kívül vékony, törékeny, roppanós burok fogta körül a ragacsos tészta jellegű belsőt és így tökéletes. Amit bánok, hogy nem ízesítettem őket... nagyon féltem, hogy a plusz hozzáadott ízesítő anyagok miatt nem fog sikerülni, de legközelebb már bátrabb leszek.Talán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...