2012. május 9., szerda

Erbazzone

  Az erbazzone egy tipikus emilia romagnai rétes szerű étel, amit általában mángolddal vagy spenóttal töltenek meg, de akár sóskát (én még a csalánt is kipróbálnám) vagy bármilyen hasonló textúrájú növényt bele lehet tölteni a tésztába. A kicsifiam egyik kedvence, és már nagyon sokszor el is készítettem neki, de sosem ette meg, mert valahogy nem sikerült úgy elkészítenem eddig, ahogyan azt az oviban megszokta, vagy ahogy a bárokban/szupermarketekben/éttermekben árulják. Végre megtaláltam az igazi erbazzone hagyományos receptjét, egy kenyér, pizza és sós torta...stb. recepteket tartalmazó kis szakácsfüzetben, 2 eruómba került összvissz, de mostmár magaménak mondhatom a környék legjellegzetesebb receptjeit/ "morzsáit" ugyanis ez a címe a gyűjteménynek is. Egyszerű az elkészítése, nem kíván semmiféle különleges alapanyagot, viszont nagyon laktató, így tökéletes és egészséges uzsonna gyerekeknek is.
Hozzávalók a töltelékhez:
  •  1kg spenót vagy mángold (lehet fagyasztott is)
  • 2-3 szál újhagyma vagy 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extraszűz olívaolaj
  • 120g húsos szalonnakocka, lehet füstölt is
  • 1 ek. finomra vágott petrezselyem
  • 5 ek. reszelt parmezán
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 2 felvert tojás
Hozzávalók a tésztához:
  • 400g teljeskiőrlésű liszt (az eredeti recept fehérlisztet ír, de mért ne legyen egészségesebb?)
  • 50g puha vaj + 2 ek. esz.olívaolaj vagy ha csak olívaolajat szeretnénk bele tenni, akkor összesen 4 ek. esz. olívaolaj, de így nem lesz annyira omlós a tészta, viszont egészségesebb
  • 1/2 ek. finom tengeri só
  • 200ml langyos víz

  Mossuk meg a zöldségeket, a spenótot vagy a mángoldot kevés sós vízben pár perc alatt forrázzuk le, ha újhagymát használunk, akkor a fehér részét karikázzuk fel, a zöld végét pedig főzzük pár percig a spenóttal. A spenótot csöpögtessük le és hagyjuk kihűlni. Egy serpenyőben 3 ek. olívaolajat forrósítsunk fel és dobjuk bele az apróra vágott v.hagymát/újhagymát és a fokhagymát, majd a szalonnakockákat. 5 percig pirítsuk. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet és a spenótot vagy mángoldot is, sózzuk, borsozzuk, jól keverjük össze, majd zárjuk el a gázt, keverjük bele végül a két tojást és a permezánt, majd hagyjuk kihűlni.
  A tésztához gyúrjuk össze az alapanyagokat, amikor már szép sima a tészta, felezzük el. Az egyik felét egy nagyobb darab sütőpapíron nyújtsuk ki pár mm-esre. Elég vékonynak kell lennie a tésztának. Ezután helyezzük bele egy megfelelő méretű tepsibe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A töltelékbe ekkor keverjük bele a zsemlemorzsát is, és a tepsiben lévő tésztára borítsuk rá úgy, hogy a tészta széle 2cm szélességben maradjon szabadon. Szépen simítsuk el egyenletesen a spenótot, majd nyújtsuk ki ugyanilyen vékonyra a másik felét a tésztánknak. Mielőtt betakarnánk vele a tölteléket, szurkáljuk azt meg 10-15-ször egy villával. Takarjuk le és az alsó tészta szélét, amit szabadon hagytunk, kezdjük el felhajtani és összenyomkodni a felső tésztaréteg szélével. Egy villa segítségével meg is mintázhatjuk a tésztánk szélét. Végül szurkáljuk meg az egészet újra villával, locsoljuk meg egy kevés esz. olívaolajjal, és tegyük a sütőbe kb. 40 percre. Mikor kész, szeletelhetjük ízlés szerinti nagyságú szeletekre.



4 megjegyzés:

  1. Istenien néz néz ki! Hazafelé a piacról lekaszálom az udvarban a csalánt. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Na akkor majd ugye beszámolsz, milyen is a csalános erbazzone? Én még nem próbáltam, csak a gondolatáig jutottam el, végül is, "erba" - zzone (fű), mehet bele bármi. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon irigylésre méltó, hogy a kisfiad óvodájában ilyen jellegű ételeket esznek. A hazai gyermekétkeztetésről inkább nem is kezdek írni. Sóskaimádók vagyunk....még nem ettem erbazzonét, de az összetevőkből ítélve fenséges lehet!!!!
    Gratulálok a blogodhoz! Igényes és gyönyörűek a fotóid!!!

    VálaszTörlés
  4. Az oviban is olasz, azaz mediterrán diétán vannak a gyerkőcök, emellett nagyon sok zöldséget is esznek. Sokszor ki is akad, hogy az itthoni ételek nem olyan ízűek, mint az oviban. :)Kedves vagy, köszönöm, hogy benéztél!
    Ja, és az erbazzone másnap lesz igazán finom, amikor a tészta összeérik a töltelékkel. Ezt csak úgy megjegyeztem, ha elkészítenéd... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...