2012. január 22., vasárnap

Finom, házi, fehér kenyér

 
A második házikenyerem

  Már nagyon régóta próbálgatok kenyeret sütni, de a végeredmény sosem lett ehető. Tegnap újra rászántam magam, és tudtam, hogy rossz nem sülhet ki belőle, mert egy gyakorlott péktől lestem el a receptet, Limarától. Nézzetek be hozzá, szuper szénhidrát tartalmú finomságokat művel. Mivel mi hárman vagyunk a családban, úgy gondoltam elég lesz kisebb mennyiséget sütni, így 1/2 kg-ra gyúrtam a tésztát. Ő öregtésztával keveri össze a kenyértésztáját, nekem viszont nem volt türelmem kivárni 1 egész napot, hogy "megöregítsek" egy kis tésztát, anélkül készítettem. De így is tökéletesen meg vagyok elégedve a munkámmal. Máris írom a receptet, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
  • 1dl langyos víz
  • 0,8 dl tej
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 250g finomliszt (BL80 fogalmam sincs itt melyik felel meg annak)
  • 1/2 teáskanál barna cukor
  • 5g élesztő







  Kenyérsütőben, vagy akármilyen más robotgépben simán össze tudjátok dolgozni az alapanyagokat ,nem kell megijedni ettől a részétől a dolognak. Én előbb egy picit megfutattam cukros tejben az élesztőt, de el is lehet hagyni, úgyis meg kel. Miután a tészta szépen összeáll, vegyétek ki a gépből és gyúrjátok tovább kézzel kb. 10 percig, míg szép sima labda nem lesz belőle. Ha nagyon ragadna a tésztátok, nyugodtan lisztezzétek meg, akkor jó az állaga, ha egy kicsit visszarúg. Ezután lisztezzetek ki egy magasabb falú tálat, tegyétek bele a tésztát, fóliával zárjátok le, és hagyjátok, hogy duplájára keljen. Miután megkelt, jól gyúrjátok át megint. Ha van kétrészes jénai tálatok, kacsasütő a legjobb, akkor abban süssétek, ezt a profitól tudom. Sütőpapírral béleljétek ki az alacsonyabb falú részét és tegyétek bele kelni a tésztát. Újra duplájára kell keleszteni. A sütőt melegítsétek elő 220-230 fokra! Mikor megkelt, vágjátok be a tetejét éles késsel 3 helyen, de ne nagyon mélyen. Picit kelesszétek tovább, hogy a vágások mentén is szétnyíljon a tészta. A jénai tetejét spricceljétek be egy kis vízzel, majd tegyétek rá az aljára, és mehet a forró sütőbe. Addig kell sütni, amíg szép piros nem lesz a külseje. Ha vastagabb kérget szeretnétek rá sütni, akkor süssétek egy kicsit a jénai felső része nélkül is. Sütés után, amíg forró a kenyér, spricceljétek be hideg vízzel, ettől szépen ki fog cserepesedni a héja. Miután kihűlt, a legjobb visszatenni az ugyancsak kihűlt jénaiba, abban áll el a leghosszabb ideig.





Zsemléket is formázhatunk a kenyértésztából, így praktikusabb, ha esetleg nem otthon fogyasztjuk.

7 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Hű de gyönyörű! Nekem sosem sikerül ilyen szép cserepesre... :)

      Törlés
    2. Be szoktad spriccelni hideg vízzel rögtön, miután kiveszed a sütőből? Ez a titka, de ha már ismerted a trükköt, akkor nem szóltam.:)

      Törlés
  2. Elkészítettem, most hűl, igaz én ennyire nem sütöttem meg, majd legközelebb, de szerintem nagyon jó lett! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Igen, ugyanaz az eljárás, mint a kenyérnél.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...