2012. március 4., vasárnap

Hajtogatott leveles tészta

  Szinte biztos vagyok benne, hogy a háziasszonyok 70% úgy gondolja, hogy ő ugyan biztos sosem lenne képes egy hajtogatott leveles tészta elkészítésére. Pedig de! Semmi nehézség nincs benne, az egyedüli kellemetlenség talán az, hogy elég sok időt vesz igénybe a tészta hajtogatás közbeni pihentetése, bár azokat a perceket is ki lehet használni tartalmasan. Pont ezért ezt a tésztát nagy mennyiségben érdemes elkészíteni, ugyanis a fagyasztóban, kiporciózva hosszú ideig tárolható. Nem is húzom tovább az időt, mert most aztán lesz miről írni.
  Először is, a tészta két különböző tészta keverékéből áll össze. Az egyik a vaj nélküli vizes, lisztes massza, a másik pedig a vajas lisztes massza. 
  Hozzávalók a vaj nélküli tésztához:
  • 1060g fehérliszt
  • 30g finom só
  • 660g hideg! víz
  Ha robotgéppel dolgozunk, akkor a lisztet és a sót tegyük a robot táljába és kevertessük össze vele, majd apránként adagoljuk hozzá a jó hideg vizet. Ha kézzel dolgozzuk ki a tésztát, akkor is ugyanezt a folyamatot kövessük. A tésztának nem kell simának és tökéletes állagúnak lennie, amikor már éppen összeállt, abba is hagyhatjuk a gyúrást, formázzuk labdává, csomagoljuk sütőpapírba és tegyük a hűtőbe legalább fél órára pihenni.
  Hozzávalók a vajas tésztához:
  • 1500g vaj! és nem margarin
  • 440g finomliszt
   Vegyünk elő egy darab sütőpapírt és tegyük rá a vajat 3-4 nagyobb darabban. Fedjük le egy másik sütőpapírral, és kezdjük el laposra ütni egy sodrófa segítségével. Mikor a vaj már szépen kilapult, szedjük le róla a papírt és tegyük a robotgép táljába. Ha kézzel dolgozunk, akkor daraboljuk fel és úgy  tegyük egy nagyobb tálba. A sodrófás lapításra azért van szükség, mert így a vaj szerkezete lazábbá válik, de nem melegszik fel, mintha a kezünkkel dolgoztunk volna, vagy a mikróban puhítottuk volna fel. Elasztikussá válik,de nem olvad. Adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk simára. A robotgépet lassú fokozatra állítsuk, ezzel is elkerülve, hogy a tészta felmelegedjen és túlságosan puhává váljon. A kézi kidolgozás esetében ezt nem nagyon tudjuk elkerülni. Miután a tészta simává és homogénné vált, tegyük újra egy darab sütőpapírra, fedjük le egy másikkal és nyújtsuk ki sodrófával kb. 2 cm-re. Tegyük a hűtőbe pihenni egy órára.
   Mikor letelt az egy óra, vegyük ki a hűtőből a vajas tésztánkat, tördeljük össze kisebb darabokra és dolgozzuk át újra a géppel vagy a kezünkkel. Ezután a masszát ismét szedjük rá egy darab papírra, fedjük le, majd formázzunk belőle egy szabályos téglalapot, kb. 3cm vastagságút.
  Vegyük elő a vaj nélküli vizes tésztánkat is, és nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, minél szabályosabb fekvő téglalap alakra. Tegyük a közepébe a vajas tésztát, ami legyen ugyanolyan magasságú, mint a másik tészta. Hajtsuk a vajas tésztára a vizes tészta két oldalát úgy, hogy ne fedjék egymást sehol, mert ez esetben ott, a vizes tészta vastagabb lesz. Miután jól befedtük a vajas tésztát a vizes tésztával, kezdhetjük kinyújtani hosszában. Próbáljunk mindig egy szabályos téglalap formát tartani. Mikor kinyújtottuk olyan 1,5-2cm vastagságúra hajtogassuk 3-ba. Fordítsuk magunk előtt a tésztát függőlegesen hosszába, és a felső 1/3-át hajtsuk be középre, majd ugyanígy az alsó 1/3-át hajtsuk fel középre, rá a másikra. Így 3 réteg tésztát kapunk. Fordítsuk ismét magunk előtt hosszába, függőlegesen, és nyújtsuk ki, megint csak megtartva a szabályos téglalap formát. Most a 4 részbe hajtogatás következik. A tészta függőlegesen, hosszában áll előttünk. Képzeljünk el egy felezővonalat vízszintesen a közepén és ahhoz a vonalhoz hajtsuk be a tészta felső 1/4-ét, majd az alsó 1/4-ét. Így kapunk egy négyzet alakú tésztát, amit a felezővonal mentén még félbehajtunk. Ha megszámoljuk a rétegeket, akkor 4-nek kell lennie. 
  Ilyenkor a tészta már nagyon "idegessé" válik, felmelegszik és nem akar  majd nyúlni tovább. Pont ezért csomagoljuk be sütőpapírba és tegyük a hűtőbe egy órára pihenni. Addig menjünk és csináljunk valami mást. 

  Miután a tészta kipihente magát, rögtön észrevehető, hogy ismét könnyű nyújtani. Tegyük magunk elé függőlegesen, hosszába, és nyújtsuk ki megint 1,5 cm-re. Ezután hajtogassuk 3-ba vagy 4-be, kinek melyik szimpatikusabb, majd nyújtsuk ki 1,5 cm-re. Attól függően, hogy mit készítünk a leveles tésztánkból kell a hajtogatást ismételni. Nagyobb méretű tésztákhoz (rétes, croissant, krémes) a kevesebb hajtogatás ajánlott, mert így a melegben felszabaduló gázok jobban meg fogják emelni a tészta belső rétegeit és látványosabbak lesznek a rétegek. Ha viszont apróbb, pl. töltött falatkákat készítünk belőle, akkor jobb, ha többször hajtogatjuk, így a tészta sűrűbb és levelesebb lesz.Úgy kell elképzelni mint, amikor egy lapot hajtogatunk össze, minél jobban összehajtottuk, annál több réteg alakul ki. 
  Mivel ez egy cukor nélkül készült tészta, nyugodtan használhatjuk sós sütemények készítéséhez is, akár előételként is, de még pizzának is remek. 


  A croissantok készítéséhez a tésztát kb. 0,5 cm-re kell kinyújtani, minél szabályosabb téglalapra. Egy éles késsel vágjuk a tésztát háromszögekre úgy, hogy a két oldala hosszabb legyen, mint az alapja. A háromszögek alapját a közepénél kb. 2cm-re vágjuk be (el is lehet hagyni), ez segíthet a kifliforma könnyebb kialakításához. Bármilyen sűrűbb lekvárral, dzsemmel, nutellával, vagy főzött krémmel meg lehet tölteni. A tölteléket a háromszög alapoldalával párhuzamosan helyezzük a tésztára, ne kenjük be az egész felületet. Aki úgy jobban szereti, üresen is hagyhatja. A croissantokat tekerjük fel a rövid oldalnál kezdve, a végét pedig kissé nyújtsuk el, hogy minél több rétegben tudjon sülni a tészta. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy felvert tojással kenjük meg őket. Meg is szórhatjuk cukorral, darált magokkal, vagy amivel szeretnénk. 200 fokos előmelegített sütőben, alsó, felső légkeveréssel 10-15 perc alatt készre sülnek.


  A csigák készítéséhez nem kell mást tennünk, mint hogy meghagyjuk a tésztát téglalap alakban, megkenjük valami kedvünkre való finomsággal, lehet az akár túrókrém, vagy cukorral kevert kakaópor, fahéj, de a sós ízeket előnyben részesítők akár pizzafűszerekkel és paradicsompürével is megtölthetik (ebben az esetben reszelt sajt kerül a tetejükre), tekerjük fel óvatosan. A tekercset ezután egy éles késsel vágjuk 1,5 cm széles csigákra. A csigákat helyezzük szintés sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjük meg a tetejüket tojással, és szórjuk meg valamivel ha akarjuk, de hagyhatjuk csupaszon is. 200 fokon 10-15 perc alatt ők is készre sülnek. Én az enyémeket citromdzsemmel kentem meg, a tetejüket pedig cukros daráltdióval szórtam meg.




Fagyasztás után, ha fel szeretnénk használni a tésztát, ne mikróban olvasszuk ki, hagyjuk, hogy a tészta magától felolvadjon! Azért ide beszúrok egy videót, hogy a hajtogatás menete érthetőbb legyen: 




 

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...