2012. január 5., csütörtök

Coca Cola torta

Coca-Cola cake with walnuts and honey

  Sokan panaszkodtak olasz ismerőseim közül, hogy nem értenek egy szót sem a receptjeimből. Először arra gondoltam megcsinálom nekik külön egy másik blogon, kiegészítve magyar receptekkel, de! két bloggal beláttam, nem boldogulnék. Bevallom, amióta csinálom (december2011) ezt a blogot, egy csomó időm azzal töltöm, hogy ülök a gép előtt, vagy eszek,vagy fotózok, vagy a fiammal játszom, vagy a "házat tartom" azaz takarítok, mosok, vasalok... de az utolsó kettőre sajnos kevesebb az időm az tény. Csak azért mondom el mindezt, mert ezekkel együtt jár az is, hogy kevesebbet mozgok, dee! többet eszek, tehát a zsírpárnák nőnek, az izmocskák pedig töpörödnek. Kíváncsi lennék, más gasztrobloggerek hogy vannak ezzel...
  Szóval, úgy döntöttem, hogy nem kapnak az olasz barátaim új blogot, be kell érniük ezzel, és majd próbálom fordítgatni a recepteket, mint most is. Angolul már ne kérje senki, please! :)
  • 250g liszt 1 kávéskanál sütőporral jól elvegyítve / 250g farina con lievito
  • 200g kristály cukor / 200g zucchero semolato
  • fél  teáskanál szódabikarbóna / mezzo cucchiaino di bicarbonato di soda
  • 1/4 teáskanál só / un quarto di cucchiaino di sale
  • 1 nagy tojás / 1 uovo grande
  • 125ml latticello...bevallom őszintén fogalmam sincs mi az, de így kell készíteni: 30ml natúrjoghurtot keverjünk össze 100ml sovány tejjel / 125ml latticello (oppure 30 g di yogurt bianco mescolato con 100 ml di latte parzialmente scremato)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat, én valódi vaníliát ajánlok és használok, 1 rudat / 1 cucchiaino di estratto di vaniglia
  • 125g sótlan vaj / 125g di burro non salato
  • 2 evőkanálkakaópor / 2 cucchiai di cacao in polvere
  • 175ml Coca Cola / 175ml di Coca Cola
  • 50g dió / 50g di noci
Bevonó máz / Glassa di copertura
  • 200g porcukor / 200g di zucchero a velo
  • 30g vaj / 30g di burro
  • 45ml Coca Cola / 45ml Coca Cola
  • 1 evőkanál kakaópor / 1 cucchiaio di cacao in polvere
  • 1/4 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília kikapart belseje / un quarto cucchiaino di estratto di vaniglia


Dekoráció/Decorazione
 Mézes dió / Noci al miele

  Öntsük egy nagy tálba a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát és keverjük jól össze őket. Egy lábasban forraljuk fel a vajat, a kólát és a kakóport, kavargassuk folyamatosan, nehogy csomós legyen. Miután felforrt, öntsük lassan a száraz anyagokhoz. Ha a massza már sima, adjuk hozzá a tojást és a joghurtos tejet. Kavarjuk el simára, majd öntsük az egészet egy kivajazott és lisztezett tepsibe vagy kibélelhetjük sütőpapírral is. 180 fokon 35-40 percig süssük.
  Mikor már majdnem megsült, készítsük el a mázat. Egy lábasban tegyük fel melegedni a vajat és a kólát, majd mikor már kezd forrni, adjuk hozzájuk a kakaóport és a sót. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a porcukrot. Addig keverjük, amíg sima nem lesz a máz. Öntsük a megsült tortára és hagyjuk kihűlni. Megyek és megcsinálom! :)
  Mischiare in una terrina la farina, il sale, lo zucchero, il lievito ed il bicarbonato.
In un pentolino mettere il burro, la Coca Cola, il cacao .Portare il composto a bollore sempre girando in modo che non si formino grumi, quindi togliere dal fuoco e versare lentamente, a filo, sul composto di farina girando vigorosamente.
  Appena il composto è omogeneo unire l’uovo e il latticello .Versare nello stampo imburrato o coperto con carta forno e cuocere in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.
  Quando manca poco a fine cottura preparare la glassa: mettere in un pentolino su fuoco basso burro e Coca Cola, aspettare il bollore e versarvi dentro il cacao ed il sale. Togliere dal fuoco e girare bene, cominciando ad unire lo zucchero a velo.Lavorare con una spatola o un cucchiaio finchè sarà liscia e setosa.Versare la glassa tiepida sulla torta e far raffreddare e servire.


Figyelem! Ha csokitortát, vagy krémet, vagy akármilyen tömény csokoládés édességet készítesz, mindig tegyél bele egy csipet sót, csak így lesz tökéletes. :)


10 megjegyzés:

  1. Ez zseniális!!!!!! Hétvégén nekiállok!!!! Köszi az ötletet! Jövök még (sokat) .....:-D

    VálaszTörlés
  2. Nem bánod, ha belinkelem a Sucreries Facebook oldalára? Csak, hogy mások is láthassák!!! Mehet?

    VálaszTörlés
  3. Nem találom a facebook-on az oldalad.Belinkelnéd ide?

    VálaszTörlés
  4. Hello Sorstárs! Elöször is szuperül hangzik a süti! Másodszor, én Portugáliában élek és ugyanez a dilemmám: csináljak-e egy másik angol-portugál blogot vagy ne. Így is sok idöm elmegy ezzel az egyel: http://borsandpepper.blogspot.com/
    Jók a pöttyeid :)

    VálaszTörlés
  5. Üdv nálam Judit!Portugália gyönyörű,egyik álmom,hogy megismerjem,majd szólok,ha arra járok és megbeszélünk egy találkozót.
    Az olaszra fordítással kapcsolatban úgy döntöttem,ha éppen hiperaktív állapotban vagyok fordítok,ha kevésbé,akkor hagyom,aki kíváncsi le tudja fordítani őket,nem ómagyar nyelven írt kódexek,hanem receptek.:)

    VálaszTörlés
  6. Üdv Lilahajnal és Judit! :-)

    http://www.facebook.com/pages/Sucreries-and-co/293588174017942

    Szép napot Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilahajnal! ÉN vagyok az első lájkolód a facebook-on!!!!!! :-)
      Itt pedig a 10. Szép számok, csak így tovább!
      Igaz, én nem élek Olaszországban, de családi vonatkozásom Nápolyba köt, így eleget vagyok kint.
      Remélem, az olaszok annyira híres észak-dél ellentéte nálunk nem üti fel a fejét :-)))!!!!
      Várlak az oldalamon, látogass el hozzám ha van időd és kedved!
      Ha feléd járok, beugrom egy kávéra!
      Addig viszont itt találkozzunk...sűrűn! :-)

      Törlés
  7. Isten hozott nálam kedves Rozmaring és Csokoládé! Hmmm... de jó kis párosítás! :)
    ÚÚÚúúristen!Máris a 10. ???! :D
    Hát igen, Nápoly az más tészta, itt északon az emberek kb. annyira nyitottak, mint otthon Magyarországon. Asszem ezzel mindent elmondtam. :)
    Szívesen meginnék veled egy kávét, szólj, ha erre jársz.
    Üdv. Hajni

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...