2012. március 19., hétfő

12. Bavette polippal

    A kisfiam egyik kedvenc fogása, ő volt a megrendelő is, de azt hiszem én is nagyon csípem a polip búráját. Otthon, ha jól tudom, akkor fagyasztottat lehet már elég sok helyen kapni, de frisset is találhattok a Metro-ban például.

  Hozzávalók 3  személyre:
  • 700g polip
  • 1 nagy marék koktélparadicsom
  • 70g bavette tészta / fő
  • 2-3 szál petrezselyemzöld
  • 1,5dl száraz, fehér bor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj

1. Tegyünk fel 5l vizet forrni. 
2. Mossuk meg a polipokat és ellenőrizzük, hogy a szájszervük el lett-e távolítva. Tegyük őket a lobogó vízbe és lassú tűzön 1-1,5 órán át főzzük puhára. 
3. Mikor megfőttek, daraboljuk őket olyan gusztusos falatnyi darabkákra. Tegyünk fel ismét 5l vizet a tészténak forrni, mehet ugyanabba a tálba is. 
4. Negyedeljük fel a koktélparadicsomokat. A petrezselymet vágjuk apróra, a fokhagymát pedig egyszerűen csak nyomjuk szét a kés lapjával.
5. Vegyünk elő egy serpenyőt, löttyintsünk bele egy jó adag olívaolajat, dobjuk bele a fokhagyma gerezdeket, majd a paradicsomokat. Pároljuk őket 2-3 percig, majd adjuk hozzá a polip darabokat.
5. Öntsük fel a borral, vegyük nagyra a lángot és párologtassuk el az alkoholt. Sózzuk és adjuk hozzá a petrezselymet. Hagyjuk az ízeket összeérni pár percig, majd húzzuk le a tűzről.
7. Ha a tészta vize felforrt, dobjunk bele egy marék tengeri, durva szemű sót és állítsuk bele a tésztát. 
Kb. 8-10 percig főzzük, al dente.
8. Mikor megfőtt a tészta, egyszerűen csak szedjük át egy nagyobb villával, vagy tésztaszedővel a polipra, mehet egy kevés a főzővízből is, és 1 perc alatt főzzük össze őket. Friss petrezselyem levéllel vagy egy kevés erőspaprikával tálaljuk.




4 megjegyzés:

  1. Én egyszer vettem polipkonzervet, de egy falatnyit tudtam leküzdeni, nagyon rugós volt vagy milyen (pedig szeretem az új ízeket és kíváncsi vagyok). A jó polip az milyen? Szeretnék minél több tengeri herkentyűt bevinni a konyhánkba. (A fotó most is nagyon szép a kaja meg látványra is ínycsiklandozó.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jéééézzzus!Olyat ne vegyél többet!!Inkább fagyasztottat,csak arra számíts,hogy felére össze fog esni.A jól elkészített polip omlós,szétolvad a szájban, mint a vaj... :) Lehet a konzervet még főzni kellett volna, nem tudom, még sosem hallottam róla.Én annyira a friss polip vásárlást se ajánlanám otthon,úgyis a fagyasztottat olvaszják fel, amit jobb ha mi csinálunk otthon, ha pedig tényleg friss az állat,akkor annak már szaga van, mire eljut egy magyar üzletekbe. :)
      Itt nálunk, Olaszország északi középső részén, (ahol én élek, mindkét tengerparttól kb. egyenlő távolságra), egy szicíliai nem nagy örömmel enne halat se étteremben,de még nem is vásárolna szupermarketben sem, vagy akár halárustól,gondolj bele, ő, aki a tenger mellet nőtt fel tudja mi a jó.Ezt most csak azért írtam le, hogy tudjunk mihez viszonyatani.Persze én is megeszem a nálunk kapható halakat, mást nem nagyon tehetek,sőt,a magas minőséget garantáló cégek mirelit termékeit akár Magyarországon is megvenném.A jó polip elkészítésének annyi a titka, hogy sokáig kell főzni, sótlan vízben.Remélem tudtam segíteni. :) Megnéztem a blogjaidat, eredetiek nagyon, tetszik.
      Üdv. Hajni

      Törlés
  2. Köszi, sokat segítettél! Máris jobb rágondolni a polipra, hogy omlós, szétolvadós és nem egy gumimaci.
    Köszönöm a bloglátogatást is:)

    A bavette tészta kapható nálunk? És a polipszájszerv mirelitben vajon el van távolítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a bavette simán megtalálható otthon is. Ahhoz hogy megtudd, benne van-e még a polipban az a szerve, amit én szájszervnek hívok, olyan kis fekete-sárga elszarusodott valami, amit nem kellemes lenyelni, a polip testének a közepén a lyukat kell megvizsgálni.Ki kell nyomni belőle, belülről kifelé.Nem kell tőle megijedni, nem olyan vészes, mint ahogy hangzik.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...