2012. március 17., szombat

11. Diós-kakaós csiga

  Azért valami csak megmaradt a kicsi fiam emlékezetében a magyarországi péksütemények közül - annak ellenére, hogy mostanság nem is járunk olyan sokat haza - ugyanis a minap kakaós csigát kért, hogy süssek neki. Itt Olaszországban nem minden nap lehet találkozni, még hasonlóval sem, mint a finom, hagyományos, magyar kakaóscsiga. Olyan igazit akartam, amire én is emlékszem gyerekkoromból, és Limaránál találtam egy megfelelő receptet, amit itt-ott megváltoztattam. 



1.  A vajas tésztát egy pengés robotgéppel dolgozzunk simára, úgy hogy a vaj ne olvadjon el. Nyújtsuk ki egy darab sütőpapíron téglalap formára, fedjük le egy másikkal és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
2.  A kelt tésztához melegítsünk meg egy kevés tejet cukorral,és futtassuk meg benne az élesztőt.
3.  A többi hozzávalót mérjük ki egy nagyobb tálba (kivéve a diót, a kakaót és a plusz cukrot, ami a megszórásához kell majd) adjuk hozzá a megfuttatott élesztőt és dagasszuk meg a tésztát, addig, amíg el nem válik az edény oldalától és szép sima nem lesz.


4.  Nyújtsuk téglalap alakúra a kelt tésztánkat is, nagyobbra, mint a vajas, és tegyük a közepébe a vajas tésztát. Hajtsuk be a kelt tészta két oldalát a vajas tészta közepéig úgy, hogy az befedje teljesen. Nyújtsuk ki az egészet téglalap alakúra, és a hajtogatott leveles tészta hajtogatási módszere (kb. az 5. perctől hajtogat) szerint, hajtsuk először 3-ba, majd nyújtsuk ki, ezután hajtsuk 4-be és mehet a hűtőbe pihenni min. 30 percre. Pihentetés után hajtogassuk át újra 2-szer, végül nyújtsuk ki 1cm vastagra és kenjük meg olvasztott vajjal. 
5.  A diót daráljuk le, keverjük össze 3ek. kristálycukorral és 1,5 ek. kakaóporral. A keverékkel szórjuk meg a tésztát és óvatosan jó szorosra tekerjük fel.


6.  Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
7.  A tekercset egy recés élű késsel kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel és helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejüket egy felvert tojással és aki szereti karamellizálva, megszórhatja egy kevés cukorral is őket. 200 fokon 5 percig süssük, majd 20 percig 150 fokon alsó sütéssel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...