2012. június 7., csütörtök

Saint Honoré torta (kakaós krémmel, cseresznyével, eperrel és áfonyával)

Ez egy elég munkás és összetett torta, de érdemes elkészíteni, mert gyönyörű és nagyon finom. Két különböző tészta az alapja, égettet tészta és leveles tészta, krémes a belseje és friss gyümölcsös a teteje.
Hozzávalók 4 személyre:
  A torta alapjához:
  • 1 kész leveles tészta lap
  • 65ml  tej + 1 ek. tej
  • 50g vaj
  • 115g cukor
  • 80g liszt
  • 2 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 150g vegyes gyümölcs (cseresznye, eper, áfonya, málna, szeder, bármi jó hozzá)
Hozzávalók a krémhez:
  • 250ml tej
  • 2 tojás sárgája
  • 80g cukor
  • 35g liszt
  • 1/2 kezeletlen citrom héja
  • 20g kakaó
Először készítsük el a krémet. A citrom héját egy éles késsel hántsuk le és dobjuk a tejbe. Tegyük fel forrni a fele adag cukorral. Mikor forr, húzzuk le a tűzről. Közben a tojások sárgáját keverjük ki a cukor másik felével és a csipet sóval, szitáljuk bele a lisztet és a kakaóport és azokkal is keverjük simára. A tejből szedjük ki a citrom héját és öntsük bele a masszát, dolgozzuk el simára, majd tegyük vissza a tűzre és folyamatosan keverve főzzük sűrűre. Miután kész, tegyük félre hűlni.
Az égetett tészta elkészítéséhez forraljuk fel a 65ml tejet 65ml vízzel, egy csipet sóval és 10g cukorral. Adjuk hozzá a vajat és mikor elolvadt, vegyük le a tűzről. Szitáljuk bele a lisztet és keverjük simára. Tegyük vissza a tűzre és kis lángon főzzük egészen addig, amíg el nem válik az edény falától és össze nem áll egy csomóba a tészta. Hűtsük ki és géppel keverjük hozzá egyesével a tojásokat. Ezt a krémes tésztát töltsük habzsákba egy nagyobb lyukú, sima nyomócsővel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük elő a leveles tészta lapunkat a hűtőből. Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.Egy tortaforma alsó lap része segítségével vagy egy előre papírból kivágott lap használatával vágjunk egy maximum 15cm-s kört a leveles tésztából, helyezzük a tepsibe és a habzsákkal nyomjunk rá az égetett tésztából egy csiga alakzatot. Kezdjük a kör közepén és haladjunk kifele. A tészta szélénél kb. 2-3cm-t hagyjunk szabadon. Ezután a legkülső csigavonalat próbáljuk megmagasítani, nyomjunk rá még egy sort az égetett tésztából. A tojássárgánkat keverjük össze az 1 evőkanál tejjel és egy ecset segítségével óvatosan kenjük le vele a tésztát. Ebben az állapotban tegyük a sütőbe és 180 fokon alsó sütésen süssük 30 percig. Az utolsó 5-10 percben bekapcsolhatjuk a felső sütést is, így hamarabb kap egy kis színt a tészta teteje.
Vegyünk elő egy másik tepsit, béleljük ki sütőpapírral, és nyomjunk a maradék tésztából 2-3cm átmérőjű golyókat. A habzsákot tartsuk függőlegesen és közel a tepsihez, kezdjük el nyomni, majd írjunk le vele 2 csigavonalat miközben picit megemeljük. Ha a vége csúcsos maradna, akkor vizes ujjal óvatosan nyomjuk le. Kenjük le a tejes tojássárgával őket. Ezek lesznek a bigné-k (binyé) a torta fala, amiket majd a krémmel megtöltünk. Miután a torta alapja megsült, állítsuk 220 fokra a hőmérsékletet (alsó sütés) és mikor elérte, toljuk a sütőbe a bigné-ket is. 6-7 perc után állítsuk 175 fokra a sütőt és süssük még 15-20 percig őket.
Verjük kemény habbá a tejszínt és keverjük simára a már kihűlt kakaós krémmel. Ezt a krémet töltsük egy másik habzsákba (én műanyag eldobhatót használok, mert eddig még nem sikerült olyan minőséget találnom textilből, ami ne engedte volna át a bele töltött dolgokat...) és csavarjunk rá egy hosszúkás, vékony nyomócsövet, és mint egy injekciós tűt, nyomjuk a bigné-k oldalába vagy aljába, és töltsük meg őket a krémmel.
200g cukrot 2ek. vízzel karamellizáljunk meg és csepegtessük rá a bigné-k vagy profiterolok tetejére. Nagyon vigyázzunk ennél a műveletnél, mert könnyen megégethetjük magunkat. Ezután minden egyes profiterolt ragasszunk fel egy kis karamellel a tortánk alapjára, menjünk körbe a torta szélén, így kialakítva a torta falát. Én két emeletet készítettem, bár az alaprecept egy sort ír. Miután rendesen megszáradt a karamell és a bigné-k is stabilan állnak a helyükön, a maradék krémet töltsük a torta közepébe.
A gyümölcsöket mossuk meg és a nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedekbe. Szárítgassuk meg őket és vegyesen szórjuk rá a torta tetejére, rá a krémre. Tálaláskor villát és kanalat egyaránt készítsünk a tányérok mellé, mert a krém a gyümölcsök miatt kicsit folyóssá fog válni.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...