...ezért arra gondoltam,hogy egy mézeskalács recepttel nyitom recept-táram.
Hozzávalók: - 70 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 17.5 dkg méz
- 14 dkg vaj! és nem margarin
- 2 db tojás
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál morzsolt szegfűszeg (mozsárban is össze lehet törni)
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
A díszítéshez: - 50 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje felverve
- pár csepp citromlé
- ételszínezék
A hozzávalókat sima állagú tésztává gyúrjuk,labdát formázunk belőle,majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük kb.8 órát,ezért praktikus este meggyúrni és reggel már süthetjük is.A pihent tésztánkat kinyújtjuk szép vékonyra,olyan 2mm-esre és kezdődhet a sütkérezés talán legkellemesebb momentuma,kiszaggathatjuk olyan formákra,amilyenekre csak a fantáziánk képes engedni.Sütőpapírral bélelt tepsiben,180 fokon 5-6 percig süssük,persze érdemes figyelgetni közben,ugyanis minden sütő másként süt.Én például nem rég jöttem rá,hogy nem szabad süteményekhez az alul-felül légkeveréses sütést választanom,mert megégeti a tetejüket.
A tojásfehérjéket verjük fel és apránként adagoljuk hozzájuk a porcukrot,majd a pár csepp citromlét,ettől szép fényes lesz a habunk.Ezután szét is adagolhatjuk és befesthetjük ételfestékkel különböző színűekre,de meghagyhatjuk fehéren is,kinek hogy tetszik.Habzsákba töltjük és kedvünkre dekoráljuk,vagy a gyerekekre bízzuk ezt a feladatot.
Hozok még ma fotókat a saját mézeskalácsomról,hamarosan... :)
Ami késik nem múlik,ahogy ígértem,íme néhány fotó az általam készített 2011-es karácsonyi mézeskalácskészletből.
Hozzávalók: - 70 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 17.5 dkg méz
- 14 dkg vaj! és nem margarin
- 2 db tojás
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál morzsolt szegfűszeg (mozsárban is össze lehet törni)
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
A díszítéshez: - 50 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje felverve
- pár csepp citromlé
- ételszínezék
A hozzávalókat sima állagú tésztává gyúrjuk,labdát formázunk belőle,majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük kb.8 órát,ezért praktikus este meggyúrni és reggel már süthetjük is.A pihent tésztánkat kinyújtjuk szép vékonyra,olyan 2mm-esre és kezdődhet a sütkérezés talán legkellemesebb momentuma,kiszaggathatjuk olyan formákra,amilyenekre csak a fantáziánk képes engedni.Sütőpapírral bélelt tepsiben,180 fokon 5-6 percig süssük,persze érdemes figyelgetni közben,ugyanis minden sütő másként süt.Én például nem rég jöttem rá,hogy nem szabad süteményekhez az alul-felül légkeveréses sütést választanom,mert megégeti a tetejüket.
A tojásfehérjéket verjük fel és apránként adagoljuk hozzájuk a porcukrot,majd a pár csepp citromlét,ettől szép fényes lesz a habunk.Ezután szét is adagolhatjuk és befesthetjük ételfestékkel különböző színűekre,de meghagyhatjuk fehéren is,kinek hogy tetszik.Habzsákba töltjük és kedvünkre dekoráljuk,vagy a gyerekekre bízzuk ezt a feladatot.
Hozok még ma fotókat a saját mézeskalácsomról,hamarosan... :)
Ami késik nem múlik,ahogy ígértem,íme néhány fotó az általam készített 2011-es karácsonyi mézeskalácskészletből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése