2011. december 16., péntek

Fehérszarvasgombás házignocchi

Fehér-szarvasgombás házignocchi,2 személyre: Vegyünk egy kb. 5g-os szarvasgombát és reszeljük le finomra.

Vegyünk egy tepsit,szórjunk bele jócskán durvaszemű tengeri sót,majd fektessük rá héjastól a krumplikat.Sütőben 180 fokon 50-60 percig süssük őket.Ebből a mennyiségből a képen,2 személyre elegendő gnocchi készíthető.

A fehér szarvasgomba
A gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket az ember a legrégebbi idők óta megkezdte.
Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát kerestek.

A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4 kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből.
Íze jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba rágós, ezért az aszaltmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve pástétomok készítésére használják.
Egész évben - még enyhe teleken is - terem.

Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő.
Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr.

10-15dkg parmezánt lereszelünk.
Összekeverjük a reszelt szarvasgombánkkal.

A krumplikat meghámozzuk és krumplinyomóval pürésítjük.


Én 2 személyre 1 egész tojáshoz,1/2 teáskanál sóhoz,a 3 héjában sült majd pürésített burgonyához és pár deka reszelt parmezánhoz annyi "0"-ás lisztet adtam,amennyit felvesz és nem lesz a tészta túl száraz és rugalmas.Hagyni kell,hogy kicsit ragadós maradjon,mert főzés után élvezhetetlenül kemény lesz a gnocchink.

Jól összedolgozzuk a tésztát és hosszú kb. 2 cm-es hengereket sodrunk belőle.

Ezután kis párna alakú gnocchikat szeletelünk belőle műanyagkés vagy habkártya segítségével.Tegyünk fel egy lábasban vizet forrni.A parmezán és szarvasgomba keverékét 1evőkanál vajjal melegítsük össze egy serpenyőben,majd mikor a lobogó,sós vízben 1 perc alatt kifőztük a gnocchikat,átszedjük a serpenyőben lévő mártásba.Lehet adagolni a főzővízből is a serpenyőbe mindaddig,amíg krémes állagú nem lesz a szarvasgombás mártásunk.


Tálaláskor,ízfokozás képpen megszórhatjuk még egy kis frissen reszelt szarvasgombával.

Jó étvágyat! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...