A fehér szarvasgomba
A gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti
ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas
példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket
az ember a legrégebbi idők óta megkezdte.
Ugyanakkor a vadállatok
számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen
vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát
kerestek.
A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére
utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4
kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér
alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára
emlékeztet és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről
rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld
megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből.
Íze
jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba
rágós, ezért az aszaltmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve
pástétomok készítésére használják.
Egész évben - még enyhe teleken is - terem.
Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő.
Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése